Pedepse mai mari pentru ultraj împotriva pădurarilor

Personalul silvic, pe „picior de egalitate” cu Poliția și Jandarmeria

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a depus în Parlament un proiect de lege care prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști și jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite.  Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a Ministerului Mediului.

„Am luat decizia de a depune proiectul de lege împreună cu reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură – Silva, în cadrul întâlnirii din 21 aprilie. Această modificare legislativă va conduce, alături de dotarea corespunzătoare a personalului de teren, la descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor. Aproape fără excepţie, toate actele de ultraj au loc în situaţii în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracţiunilor la regimul silvic. Este datoria noastră să ne asigurăm că aceşti oameni, aflaţi în linia întâi în lupta cu hoţii de lemne, se bucură de statutul şi protecţia cuvenite”, spune ministrul Barna, ce are și calitatea de senator.

Sute de pădurari agresați de „mafia lemnului”

Potrivit Green Alert, în perioada 2014-2019, Regia Națională a înregistrat  185 de cazuri de agresiune împotriva silvicultorilor. Viața acestora a fost pusă în pericol de cei care se ocupă de tăierile ilegale de pădure. Organizațiile de mediu Greenpeace, Agent Green și Declic vorbesc însă de peste 600 de silvicultori au fost agresați, dintre care șase au murit.

„Aceste cifre cumplite sunt un semn că structurile de crimă organizată finanțate din furtul de lemn nu fac pași în spate. Măsurile luate de autorități nu dau rezultate, dimpotrivă, moartea pădurarilor e un semn flagrant că infracționalitatea din păduri este în creștere. […] Trebuie să înțelegem că la aceste riscuri suntem supuși cu toții: pădurari, activiști de mediu sau simpli turiști care au ghinionul de a se lovi de o tăiere ilegală”, subliniază ONG-urile.

Demersul lui Barna, descurajarea actelor de agresiune

Potrivit ministruluii Tanczos Barna, acest demers poate duce la descurajarea actelor de agresiune, cel puțin pe termen scurt. „Înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic va conduce, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silvică să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scăderea infracționalității la regimul silvic”, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.

Citește și: Iohannis a promulgat noul Cod Silvic