Șerpii veninoși se vor adapta în alte țări, din cauza schimbărilor climatice

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că între 1,8 și 2,7 milioane de persoane sunt mușcate de șerpi veninoși în fiecare an

Schimbările climatice ar putea duce la migrația pe scară largă a speciilor de șerpi veninoși în noi regiuni și țări nepregătite, potrivit unui studiu. Cercetătorii cred că cele mai multe specii de șerpi veninoși vor ajunge în Nepal, Niger, Namibia, China și Myanmar. În țările cu venituri mici din Asia de Sud și Sud-Est, precum și părți din Africa, ar urma să se înregistreze cele mai multe cazuri de oameni mușcați de șerpi, potrivit rezultatelor publicate în revista Lancet Planetary Health, potrivit digi24.ro.

Studiul a modelat distribuția geografică a 209 specii de șerpi veninoși pentru a înțelege unde ar putea găsi condiții climatice favorabile până în 2070.

„Pe măsură ce mai mult teren este transformat pentru agricultură și creșterea animalelor, distruge și fragmentează habitatele naturale pe care se bazează șerpii. Cu toate acestea, unele specii de șerpi, în special cele de interes medical, se pot adapta la peisajele agricole și chiar prosperă în anumite locuri care oferă surse de hrană”, au declarat autorii studiului. „Cercetările noastre arată că apariția șerpilor veninoși în locuri noi este un semnal de alarmă să începem să ne gândim la modul în care ne putem menține pe noi înșine și mediul nostru în siguranță”, au spus autorii studiului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că între 1,8 și 2,7 milioane de persoane sunt mușcate de șerpi veninoși în fiecare an, provocând până la 138.000 de decese și cel puțin 400.000 de amputări și dizabilități permanente.

„Există, de asemenea, o îngrijorare majoră că șerpii vor mușca mai mulți oameni dacă temperaturile calde, evenimentele meteorologice umede severe și inundațiile devin mai frecvente. Trebuie să înțelegem urgent mai bine cum va afecta oamenii, astfel încât să ne putem pregăti. La urma urmei, frontierele internaționale nu sunt pentru șerpi, ci pentru oameni”, a declarat unul dintre cercetători.

Șoferiță beată, cu mașina într-o țeavă de gaz și într-un gard