Dumitru Țiplea, prefectul jud. Bihor

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a semnat ordinele privind încetarea mandatelor pentru 175 de aleşi locali, din care 5 primari, care candidează la alegerile din 27 septembrie din partea altor formaţiuni politice decât cele de pe listele cărora au fost aleşi.

„Prefectul Dumitru Ţiplea a emis ordinele privind încetarea mandatelor pentru 175 de aleşi locali din judeţul Bihor care candidează la alegerile din 27 septembrie din partea altor formaţiuni politice decât cele de pe listele cărora au fost aleşi. Precizăm că, în conformitate cu Legea partidelor politice nr. 14/2003, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior. În consecinţă, conform Codului administrativ, mandatul primarului încetează de drept în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales iniţial. Prevederile legale menţionate se aplică şi în cazul consilierilor locali, respectiv judeţeni, a căror calitate de consilieri încetează de drept înainte de expirarea la termen a mandatului, în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale”, potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Bihor.

Ieri, 16 septembrie, prefectul Dumitru Țiplea a emis ordinele privind încetarea mandatelor pentru 175 de aleși locali…

Publicată de Institutia Prefectului Bihor pe Joi, 17 septembrie 2020

Precizăm că încă din 18 august, Țiplea a solicitat secretarilor generali ai unităților administrativ-teritoriale din județul Bihor să identifice și să aducă în atenția Instituției Prefectului cazurile în care aleșii locali se află în situația menționată mai sus. La nivelul județului Bihor sunt aproximativ 1.350 de aleși locali.

„Pentru a asigura continuitatea activității administrațiilor publice locale, în notificarea emisă ieri prefectul Dumitru Țiplea a adus în vedere autorităților locale obligativitatea demarării procedurilor pentru validarea mandatelor de supleanți care îndeplinesc condițiile legale”, se mai arată în comunicatul Instituției Prefectului Bihor.

Zeci de aleși vor rămâne fără pensiile speciale

Miercuri, 16 septembrie, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan a anunțat că în ultimele zece zile  a emis ordine de încetare a mandatelor pentru 14 primari și 69 de consilieri locali care s-au înscris în alte partide și a subliniat că în perioada următoare vor urma și alte astfel de ordine.

În județul Prahova, săptămâna trecută, prefectul a emis ordine de încetare a mandatelor a trei  primari – cei ai oraşelor Băicoi şi Mizil şi cel al comunei Bărcăneşti, precum şi pentru doi consilieri judeţeni şi 14 consilieri locali, deciziile de încetare având ca motiv faptul că aceştia au plecat de la un partid la altul.

La Galați, viceprimarul Picu Apostol Roman, intrat în Consiliul Local pe listele UNPR, acum candidat la primărie din partea PPU SL, are toate șansele să încheie acest mandat pe „poziție”, câtă vreme prefectul Gabriel Avrămescu nu ia nicio măsură.

Potrivit art 204 din OUG 57/2019, calitatea de consilier local, respectiv cea de consilier judeţean încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, prin pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.

Conform Codului Administrativ vor primi pensii speciale primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.

Citește și: Primarii traseiști pot rămâne fără pensiile speciale

#News