Foto: Facebook

Raed Arafat are câteva răspunsuri cu privire la viitor. Nu, nu e vorba de previziuni, nu e vorba de pesimism sau optimism. Este strict vorba de o conviețuire cu virusul, de faptul că va trebui să ne obișnuim cu el.

Suntem cu toții mai vulnerabili decât credem și, deși vorbim de o categorie de risc, nimeni nu e imun. S-a discutat despre școli și, deși virusul tinde să-i ocolească pe cei mici, nimic nu este sigur. Copiii pot transmite cu ușurință. La fel de bine, orice spațiu (sala de clasă, metroul, magazinele) reprezintă un posibil focar.

Cu toate astea, cel mai periculos rămâne omul care nu gândește. Sau care refuză să-și folosească mintea. Să discearnă. Să se informeze:

Ce nu înțelegea lumea: unii, iarăși, că asta e gripă obișnuită, dați drumul la tot, relaxați. Să repetăm: nu este o gripă obișnuită, este o boală la care în acest moment nu avem pentru ea tratament, nu avem vaccin. Problema principala este modul în care poate impacta sistemul sanitar și economia.

Înainte de emisiune am avut un briefing și avem un număr de pacțienți în secțiile ATI, care crește, scade. Gândiți-vă acest număr să fie de 3-4 ori mai mare, numărul de persoane infectate să fie mai mare, să stea acasă, și să aibă contacți de 4-5 ori mai mult, ce economie mai ai?

Pentru că așa e impactată economia. Când boala scapă de sub control vor fi uzinele și altele foarte impactate. Redeschiderea – parțială și treptată”, a declarat Raed Arafat.

Se vor face pași mici, asta e clar. Problema rămâne la cei care refuză să meargă pe același făgaș, respectând ceea ce vrem cu toții să respectăm: legea. Sunt sigură că soluții sunt și vor veni. Asta cu condiția unei discipline, unei conduite, unui respect.

Mă gândesc cu teamă că, oricât ar repeta Arafat, unii refuză să audă. Nu vreau să amintesc de grătarele și amenzile de 1 mai sau de faptul că unii aleg plimbărica zilnică și inconștientă. Încercă să sper într-o ”deșteptare”. Încă.

Citește și: Iohannis dă asigurări: pe 15 mai se termină starea de urgență

#News