Președintele s-a trezit! Astăzi e zi de conferință pe tema COVID-19
Klaus Iohannis / Foto: presidency.ro

Klaus Iohannis vine cu vești bune și mult optimism. Trecem de starea de urgență și o să trecem și pe la coafor. Mă amuză faptul că fiecare țară care discută de relaxarea restricțiilor, începe cu coaforul.

Klaus discută despre deschiderea anumitor instituții, dar și despre faptul că nu e încă momentul să zburdăm prea liberi. Niciodată prea multă libertate nu a adus ceva bun. Și se aplică și în cazul de față.

Starea de urgență nu va mai fi prelungită. Dar, deși renunțăm la declarația pe propria răspundere, ne aflăm, în continuare, în stare de alertă. Armata se întoarce la ea acasă, forțele de ordine, de asemenea. Starea de alertă se face în baza unui ordin și se poate institui și la nivel legal sau județean. Adică, vom avea măsuri și, da, trebuie să le respectăm.

În mare, nu sunt schimbări deosebite, grija și responsabilitatea ar trebui să ne acompanieze. Chit că ne deplasăm doar în interiorul propriei localități. Nu, nu vom depăși granițele și da, o barieră a bunului simți ar trebui să existe.

”Sunt foarte mulțumit de felul în care a decurs 1 Mai, nu au fost încălcări grave ale regulilor.

Nu voi prelungi Starea de Urgență, nu voi da un nou decret. Ziua de 14 mai va fi ultima de Stare de Urgență. Vom intra în așa-numita stare de alertă.

Epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili. În realitate, indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni cât mai durează această epidemie. Depinde de noi cum o controlăm.

Ce va fi permis. După 15 mai putem să ne mișcăm în interiorul localității, unde avem treabă. Nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.

Vor mai fi măsuri de relaxare pe 1 sau 15 iunie.

Din 15 mai se vor redeschide saloanele de coafură și frizeriile, cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate în condiții speciale de igienă.

Toți vom purta mască de protecție în spații publice închise sau în transportul în comun.

Se va putea ieși din localitate pentru serviciu, pentru sănătate, pentru sporturi individuale. Rămân interzise grupurile de peste 3 persoane”.

Dacă Klaus e mulțumit, ar trebui să fim mulțumiți cu toții. Nu sunt schimbări majore și încă nu am atins vârful epidemiei. Dar, o doză de optimism e întotdeauna binevenită.

Citește și: Iohannis dă asigurări: pe 15 mai se termină starea de urgență

#News