Epidemia cu coronavirus poate pune în pericol desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din vara aceasta, desi organizatorii fac tot posibilul pentru ca totul să meargă așa cum era planificat.

Conform declarației făcute de ministrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, turneul din vara anului 2020 (perioada 24 iulie-9 august), ar putea fi amânat, din cauza epidemiei cu coronavirus, scrie CNN. Contractul evenimentului prevede că Olimpiada trebuie să aibă loc la un moment dat în anul calendaristic 2020. Cu toate acestea, același contract nu pune condiția că jocurile trebuie să aibă loc în timpul anumitor săptămâni sau luni.

”În contractul semnat de Comitetul Internaţional Olimpic (IOC), oraşul gazdă şi organizatorii, este scris că IOC poate să anuleze jocurile doar în cazul în care acestea nu se vor putea desfăşura în 2020. Acest lucru înseamnă că turneul poate fi amânat la o dată viitoare în acest an”, a declarat Seiko Hashimoto.

În aceeași ordine de idei, în luna februarie, cel mai vechi membru al Comitetului Internaţional Olimpic, Dick Pound, a anunțat în cadrul unui interviu că verdictul va fi stabilit ținând cont și de decizia Organizației Mondiale a Sănătății.

„Este o decizie extrem de complicată care nu poate fi luată fără să ai informaţii verificate în prealabil. Nu poţi să amâni un eveniment de amploarea Jocurilor Olimpice, este atâta lume implicată, atâtea ţări, televiziuni…Nu poţi spune: „hai să le ţinem în octombrie”. Dar vom da verdictul cel târziu în luna mai – asta pentru că trebuie luate măsuri sporite de securitate, de la mâncare şi hoteluri până la studiourile tv”.

Citește și: Al patrulea caz de Coronavirus, confirmat în România

Epidemia cu coronavirus modifică și programul sportivilor chinezi. În China, țara de origine a coronavirusului, un alt eveniment sportiv de amploare a fost amânat pentru anul viitor. Campionatele Mondiale de Atletism Indoor au fost menite să aibă loc în perioada 13-15 martie, dar, ținând cont de prezența virusului și de acordul de organizare, vor avea loc în martie 2021.

#News