Într-un singur an am cunoscut următoarele: carantina, distanțarea socială, blocarea totală a unor regiuni sau chiar a unei țări întregi. Ne-am ferit de virus pentru a ne proteja sănătatea fizică. Ne-am protejat sănătatea fizică pentru a ne periclita sănătatea mentală.

Nu generalizăm. Nu spunem că ne-am confruntat toți cu anxietatea. Dar să ne amintim că oamenii sunt și rămân ființe sociale. Avem nevoie de iar legături sociale pentru a forma o societate și avem nevoie de o societate pentru a evolua.

Probabil este o modă să te etichetezi ca introvertit, antisocial sau pusnic dependent de telefon. Îi impresionezi pe mulți, ți se dă atenția cuventită, dar atenția înseamnă fix socializarea pe care o negi cu atâta înverșunare. Oamenii sunt dependenți de alți oameni. Au nevoie de relații interumane pentru a se dezvolta, pentru a funcționa, pentru a trăi. Și totuși. Într-un singur an am învățat cum este să-ți fie limitată sau îngrădită sănătatea. Fizică și psihică.

”Părinții trebuie convinși și ei pot fi convinși prin măsurile luate de autoritățile centrale, de autoritățile locale și de modul în care este organizată școala”, spune profesorul Alexandru Rafila.

”Învățământul exclusiv în spațiul virtual este una dintre problemele majore, pentru că traumele de natură psihică și de natură socială, de integrare în societate a copilului, dacă prelungim în mod excesiv și exclusiv învățământul online, sunt foarte serioase”, avertizează profesorul Rafila. ”Trebuie să punem lucrurile astea în balanță. Părinții trebuie să înțeleagă foarte clar că trebuie să-și asume acest risc de a trimite copilul la școală”, a adăugat reprezentantul României la OMS.

”Putem să ne îmbolnăvim de multe alte boli transmisibile: rujeolă, gripă… Și atunci nu putem să stăm într-un soi de turn de fildeș în care să fim protejați de orice fel de rele. Gândiți-vă la transport. Transportul în sine reprezintă un factor de risc. Ar trebui să nu ne mai deplasăm de acasă cu niciun mijloc de transport, că s-ar putea să ne îmbolnăvim. Nu ar trebui să mergem să facem cumpărături și ar trebui să comandăm totul online. Lucrăm de la domiciliu. Și până la urmă, vă întreb: care este sensul vieții?”.

”Trebuie să ne gândim foarte serios la lucrurile astea și panica indusă de tot felul de persoane care avansează ipoteze catastrofice trebuie compensată și explicată, mai degrabă, situația, prin profesionalism, de către cei care au această responsabilitate – din zona de administrație, din zona profesională – și de cei care lucrează în zona de învățământ, a arătat Alexandru Rafila.

„Gândiți-vă că această boală nu va dispărea, chiar dacă va apărea un vaccin mai mult sau mai puțin eficient. Boala va continua să existe, transmiterea va continua să existe, noi o vom minimaliza, poate o vom reduce, dar ea nu va dispărea! Și atunci, nu putem, de acum încolo, să ne transformăm viețile așa de radical, încât, practic, să nu mai trăim și să stăm într-un turn de fildeș”, a încheiat profesorul Alexandru Rafila.

Citește și: Anul 2020 și un final de copilărie: bunicii să fie ținuți la distanță

#News