Foto: Pixabay.com

Anul 2020: anul când am depins de orice știre, anul când am depins de orice schimbare și anul care ne-a schimbat. Fiecare știre a avut în titlu cuvinte repetitive: autorități, recomandări, amendă, coronavirus, stări de urgență și stări de alertă. Ar fi inutil să le enumerăm pe toate.

În momentul de față, cuvântul cheie care predomină este școala. Asociez școala cu copilăria, iar copilăria fără familie nu este o copilărie tocmai fericită. Se fac noi recomandări: după începerea școlii, copiii și bunicii să fie ținuți la distanță unii de alții. Și ajungem la întrebarea: dacă nu există copilărie fără familie, ce sunt bunicii? O familie de rezervă? O rezervă la care apelăm doar la Crăciun și la Paște, și atunci doar de pe ecranul telefonului? Persoanele la care apelăm atunci când nu ne permitem o bonă?

Anul 2020: a fost destulă distanță, au fost nervi și au fost reguli. S-a cam tăiat un an din copilărie și s-au inventat motive să stăm separați. Pe lângă motivele deja existente.

Există bunici-bunici și există buncii-bone la care familiile apelează atunci când se strînge portofelul:

”Valentina Dragomir, director de after-school: „Ne-a luat mai bine de o lună ca să știm care sunt condițiile optime pentru deschidere, ca să respectăm legea și să ne adaptăm condițiilor impuse de cele două ministere. Am studiat foarte amănunțit exact ce au indicat Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, avem tot ce înseamnă măști, dezinfectant”.

Elisabeta Nistor, director al unui centru educațional: ”Băncuțele sunt aranjate conform normelor date de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Sunt situate la cel puțin la un metru distanță. Vedeți acolo unde era cazul să stea față în față am pus un X, nu va sta nimeni. Mesele sunt dezinfectate și podeaua, și toate lucrurile din sală cu produse avizate de către Ministerul Sănătății. Vor avea masa individualizată, cu etichetă, astfel încât fiecare copil să fie la aceeași masă zilnic”.

Revenim la bunici și la nepoți. În această perioadă mulți părinți aleg să rămână acasă cu copiii, iar cei care nu pot face acest lucru pentru că sunt nevoiți să meargă la serviciu, apelează la bunici.

”Avem norocul că o avem pe bunica care stă cu ea acasă. Ne-am gândit și la aspectul acesta, de a veni cu virusul acasă, bunica având peste 60 de ani. Am înțeles că cei până în 10 ani au o transmitere mai mică”, susține o mamă.

Îndepărtare, temeri și reguli noi, bunici transformați în bone, bunici separați de nepoți și multă incertitudine.

Problema este că se va discuta despre anul 2020 ca despre un an dificil. O amintire dificilă, dar, în final, doar o amintire. Doar că, în momentul în care separi membrii unei familii, amintirile nu mai există.

Citește și: CFR și regulile pentru elevii care fac naveta

#News