Iohannis: Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice trebuie pedepsite „fără nicio ezitare”

Ziua Mondială a Vieții Sălbatice. România ocupă un loc special în Europa în materie de biodiversitate

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat împotriva torturării, traficării sau uciderii animalelor sălbatice, dar în același timp, a precizat că este „un susținător fără rezerve și mă voi implica activ în promovarea eforturilor de regenerare a pădurilor și a speciilor de animale și plante sălbatice”. Afirmațiile au venit cu prilejul Zilei Mondiale a Vieții Sălbatice.

„În ultimele decenii, acțiunile noastre au dus la distrugerea habitatelor unor specii sălbatice, forțându-le să caute hrană în proximitatea așezărilor umane. Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile, care trebuie pedepsite conform legii în vigoare fără nicio ezitare.

Comiterea de abuzuri la adresa animalelor sălbatice, chinuirea și traficarea lor ne expun suplimentar pe noi, oamenii, la diverse virusuri. Astfel de practici cresc riscul apariției unei pandemii precum cea de COVID-19, care ne-a bulversat sănătatea și viața în ultimul an”, a transmis Administrația Prezidențială.

Totodată, Iohannis a precizat că „relația de respect cu viața sălbatică și cu mediul înconjurător este esențială pentru sănătatea noastră. Este fundamental să promovăm permanent modele și practici de gestionare a pădurilor și a vieții sălbatice care să susțină atât bunăstarea noastră, a oamenilor, cât și conservarea pe termen lung a ecosistemelor”, se mai arată în comunicatul AP.

Peste 50 de milioane de puieți plantați în 2020

Iohannis a arătat că România ocupă un loc special în Europa în materie de biodiversitate, păduri și viață sălbatică. Aproximativ 35% din suprafața României este acoperită de păduri, un patrimoniu natural cu o valoare ecologică inestimabilă. Sunt păduri care găzduiesc mii de specii de animale și plante sălbatice, multe dintre ele dispărute în Vestul Europei.

„Eforturile de împădurire care au avut loc recent în România reprezintă un motiv de optimism. În 2020, am acordat patronajul campaniei naționale de împădurire organizate de Guvern. Împreună am plantat peste 50 de milioane de puieți, o investiție cu beneficii reale pentru mediu, ecosisteme naturale, dar și pentru sănătatea românilor și pentru generațiile viitoare”, se mai arată în mesajul prezidențial.

Citește și: A fost furat Felix, motanul Grădinii Zoologice ”Zimbrăria Dragoș Vodă”