PSD ia în calcul atacarea bugetului „de austeritate” la CCR

Motivul? Nicunul dintre amendamentele depuse de Opoziție nu au fost acceptate

Social-democratul Daniel Suciu a anunțat la RFI că PSD va decide dacă va sesiza Curtea Constituțională pe legea bugetului pe 2021, după ce proiectul a trecut de Parlament fără să  fie acceptat vreun amendament al Opoziției.

„Luni avem ședință de Birou Politic Național și vom lua decizia în forurile statutare. Nu este o decizie simplu de luat. Motive sunt extrem-extrem de multe și vă dau un singur exemplu, celebra anexă 703, care nu a existat niciodată, nu există nici o fundamentare legală pentru introducerea acestei anexe, 98% din bani sunt dați exclusiv pentru unități administrativ-teritoriale conduse de PNL și USR, în condițiile în care administrațiile locale conduse de PSD cu adevărat au fost pedepsite de către actuala guvernare”, a declarat Daniel Suciu, pentru RFI.

Reamintim că PSD a avut depuse peste 2.500 de amendamente, toate fiind respinse atât în „faza” pe Comisii, cât și în dezbaterea din plenul Parlamentului, de luni, 1 martie.

Unde este „austeritatea” pe care o strigă social-democrații

Analistul economic, Cristian Tudorescu a declarat pentru RFI că bugetul de stat pe 2021 nu este unul de austeritate, așa cum susține PSD. „Austeritate ar fi dacă s-ar tăia sau ar micșora anumite venituri în mod consistent sau în mod continuu sau cu un procent foarte mare (…), însă ce observăm este că există un control al cheltuielilor, ca în orice buget al unei familii sau al unei întreprinderi. În momentul în care îți dozezi anumite cheltuieli nu înseamnă neapărat că le micșorezi per total, ci cumva le controlezi mai bine (…). Cred că toată lumea își dorește să nu ajungem într-un an în care chiar să avem un buget de austeritate”, a spus Tudorescu.

Legea bugetului pe 2021 a fost adoptată, marți, în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, cu 234 de voturi „pentru” și 170 de voturi „împotrivă”.

Citește și: Legea Bugetului a fost adoptată. Liberalii explică, social democrații se revoltă