România a ajuns la un milion de persoane vaccinate împotriva Covid

Din 15 martie va începe etapa a treia a campaniei naționale de vaccinare. Peste 600.000 de persoane au administrate ambele doze

Premierul Florin Cîțu s-a declarat mulțumit de faptul că România a atins primul milion de persoane imunizate mai devreme decât se estimase, adică la finalul lunii martie. Totodată, acesta a precizat că trebuie respectate în continuare măsurile de prevenție, în special purtatul măștii.

„Am ajuns la persoana vaccinată cu numărul 1 milion. Ținta era să avem un milion până la finalul lui martie, dar am mers mai repede. În martie vom primi 6 milioane de doze, iar procesul de vaccinare va fi accelerat. Vom avea 10,4 milioane de vaccinați în septembrie. Suntem în top în Europa din acest punct de vedere”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Potrivit lui Florin Cîțu, în acets ritm de vaccinare, „faza a treia va fi pornită fără faza a treia”, adică pe 15 martie va începe vaccinarea generală.

„În același timp trebuie să aduc aminte că dacă vrem o campanie de vaccinare de succes și sfârșitul pandemiei trebuie în continuare să respectăm toate regulile impuse. Purtatul măștii în spațiul public – am văzut deja foarte, foarte mulți oameni care s-au relaxat și nu mai poartă mască în spațiul public. E foarte important să purtăm mască și fac un apel și la Ministerul Afacerilor Interne, voi vorbi cu domnul Lucian Bode să mă asigur că vom avea mai mulți lucrători ai Ministerului Afacerilor de Interne care să își facă treaba. Văd peste tot persoane care merg cu metroul, pe stradă, oameni care nu poartă mască. Nu putem să ne permitem așa ceva în acest moment”, a spus Florin Cîțu.

Peste 600 de mii de români, vaccinați cu ambele doze

Campania națională de vaccinare împotriva Covid a început în România, în 27 decembrie, cu serul de la Pfizer (rapel la 21 de zile). În 4 februarie a fost făcută prima imunizare cu serul produs de Moderna, cu rapel la 28 de zile, iar din 15 febriarie s-a început și vaccinarea cu Astra Zeneca. Acesta are rapel la 8 săptămâni.

Potrivit CNCAV, în raportarea de marți seară, de la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 1.603.179 de doze unui număr de 983.997 de persoane, dintre care 364.814 cu o doză, iar 619.183 – şi cu doza a doua.

Citește și: Adeverința de vaccinare, la mare căutare