Cioloș vrea comisie parlamentară pentru dosarul „10 august”

Nemulțumit de decizia Tribunalului București, vrea să se „facă lumină”. Grupuri civice protestează, astăzi, în fața Tribunalului

Europarlamentarul Dacian Cioloș s-a arătat nemulțumit de decizia de marți a Tribunalului București, în legătură cu Dosarul „10 august”. Și chiar dacă respectă „deciziile justiției”, consideră că politicienii au o datorie morală pentru aflarea adevărului. Iar soluția oferită de co-președintele Alianței USR PLUS este înființarea unei comisii parlamentare.   

Decizia de a nu redeschide Dosarul „10 august“ nu este finalitatea pe care o așteptam nici eu și nici cetățenii acestei țări care au fost în Piața Victoriei, au avut de suferit și știu pe pielea lor ce s-a întâmplat acolo. Ca politicieni, vom respecta mereu deciziile justiției, chiar dacă uneori ele par nedrepte.Dar, tot ca politicieni, avem o datorie morală față de aflarea adevărului. Cetățenii trebuie să știe cine sunt responsabilii politici pentru ce s-a întâmplat pe 10 august, cei pe care organele de anchetă penală par să nu îi găsească

Dacian Cioloș, pe Facebook

„Vreau să știu ce s-a întâmplat pe 10 august”

Acesta a precizat că Parlamentul României are căderea de a ancheta acele evenimente „exact prin prisma responsabilităților de decizie politică ce au determinat comportamentul forțelor de ordine”. Mai mult, consideră „că o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilitățile penale.”

Astăzi, proteste în fața Tribunalului București  

Comunitatea Declic, alături de Corupția Ucide, Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Inițiativa România, Rezistența, Reset Iași și Brașovul Civic contestă decizia judecătorului Daniela Isabela Miheț, de la Tribunalul București, de clasare definitivă a dosarului „10 august” și anunță că va sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), relatează Mediafax.

Totodată, astăzi, de la ora 18.00, grupurile civice vor merge în fața Tribunalului București cu mesajul „Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO”.

„Astăzi (n.r. – marți), justiția din România și-a arătat fața întunecată. Am ieșit în stradă pentru a apăra independența justiției, am fost gazați și loviți, ca un judecător să își bată joc de noi și să îi salveze pe vinovați. Niciun șef al Jandarmeriei, responsabil pentru gazarea și rănirea a sute de oameni, nu mai poate fi acum tras la răspundere. Doar CEDO mai poate face dreptate în acest caz, așa că ne vom adresa Curții Europene”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniilor pe Justiție.

Citește și: Dosarul „10 august”, CLASAT de Tribunalul București