Testarea și carantinarea zonală, soluția pentru perioada viitoare

Părerile sunt împărțite cu privire la o posibilă carantinare generală după alegeri sau mai exact după 15 decembrie când ar expira actuala stare de alertă. Într-o dezbatere electorală desfășurată la Digi 24, mai mulți lideri politici ai momentului și-au exprimat părerea în această privință.

Astfel, Eugen Tomac (PMP) consideră că este necesară, mai ales în contextul cifrelor actuale.

Liberalul Robert Sighiartău a declarat că „nu se mai impune o carantinare națională. Carantinarea zonală s-a dovedit a fi de succes. Trebuie acționat acolo unde este problema”.

Candidatul Pro România, Victor Ponta este de părere că e necesară testarea în masă. „Carantinarea fără testare este o prostie. Aș angaja mai mulți oameni la DSP și pe cei 700 de medici care nu au luat rezidențiatul”.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că „în funcție de situația epidemiologică de la mijlocul lunii decembrie putem aprecia aceasta. Scăderea pe care am înregistrat-o nu este reală. Nu cred că este legată de apropierea alegerilor reducerea testării, dar vom vedea consecințele. Măsurile dure nemedicale în perioada următoare ar fi o consecință a proastei gestionări.”

Tanczos Barna (UDMR) este de părere că decizia trebuie luată la nivel local, județean sau regional. „Există un pericol real. E nevoie de un program de testare și de anchete epidemiologice eficiente.”

 „Nu ar trebui să se impună carantinarea națională. Carantina națională nu trebuie luată decât într-o situație extremă, care poate fi evitată dacă se iau măsuri la nivel local. Strategia de testare trebuie adaptată la situația din teren. Ar trebui combinate testele rapide cu cele PCR. Viitorul guvern va trebui să recâștige încrederea oamenilor”,  a declarat și Dacian Cioloș, co-președintele Alianței USR PLUS.

Citește și: Iohannis anunță vaccinare în masă. „În prima linie intră personalul medical”

#News