Sursa foto: hei-prometheus.eu
Sursa foto: hei-prometheus.eu

Proiectul PROMETHEUS este o inițiativă a unor universități, centre de cercetare și întreprinderi din Grecia, Țările de Jos, Italia, România și Macedonia de Nord.

Scopul proiectului este acela de a dezvolta și împărtăși capacitățile de sprijinire a inovării și antreprenoriatului în domeniul transformării digitale legate de economia circulară, schimbările climatice și dezvoltarea durabilă.

Cu fiecare participare în cadrul PROMETHEUS, asistăm la o nouă contribuție în domeniul procesului de digitalizare

În cadrul sesiunilor PROMETHEUS, sesiuni desfășurate online, sunt purtate discuții despre transformarea digitală în multiple domenii, despre inovație și, într-un cuvânt, despre viitor.

Sunt sesiuni în care, datorită proiectului, avem șansa de a ne gândi la soluțiile care vor fi puse în practică și care sunt menite să ne facă viața mai ușoară, nu doar în viitor, ci începând de azi.

Până în prezent, am remarcat soluțiile oferite de patru invitați, domeniile vizate fiind Justiția și Medicina din România.

Digitalizarea în cadrul Spitalului Clinic Colțea din București

În primul rând, am avut onoarea de a-l cunoaște și de a dialoga cu doctorul Mircea Lupușoru care a discutat despre beneficiile digitalizării în Spitalul Clinic Colțea din București.

Iluminatul inteligent, aparatura de ultimă generație sau tehnologia 5G reprezintă doar o mică parte din progresul pe care unitatea medicală l-a făcut, în ultimii ani.

În egală măsură, mii de pacienți au acces la platforma de consultatii online, iar aparatura completă, futuristă, asigură un diagnostic complet, corect și eficient.

Atât pentru pacienți, cât și pentru medici, procesul de digitalizare reprezintă un câștig enorm în ceea ce privește salvarea unei vieți, economisirea timpului și acuratețea unui diagnostic.

Rolul digitalizării în cadrul procedurilor în fața instanțelor judecătorești

După, invitata noastră a fost Ruxandra Chiru, Consilier juridic, asistent arbitral șef adjunct în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României – Curtea de Arbitraj.

Cu Ruxandra am discutat despre nevoia de digitalizare în sistemul de justiție din România, analizând, îndeosebi, realizările din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie.

Acest proces reprezintă un potențial enorm care continuă să faciliteze și să îmbunătățească accesul cetățenilor la justiție în întreaga Uniune Europeană.

Practic, competențele digitale din domeniul legislativ le permit judecătorilor, procurorilor sau avocaților să folosească multiple instrumentele digitale, dar, în egală măsură, să se asigure că respectă drepturile și libertățile persoanelor cărora li se face dreptate.

”Digitalizarea nu înseamnă dispariția unor meserii, precum aceea de avocat”

În data de 2 noiembrie, am discutat cu un jurnalist de investigații despre nevoia de evoluție în sistemul juridic, concentrându-ne mai ales pe protecția jurisdicțională, pe rolul semnăturii electronice și pe îmbunătățirea accesului la justiție.

Georgiana Dragomir a adus în discuție nevoia de digitalizare și transformare digitală în justiție, accentul fiind pus pe viața avocaților, viața celor care lucrează în barou și se confruntă cu multiple lacune ale sistemului.

De asemenea, dialogul a vizat legătura dintre jurnalism și digitalizare, despre ce se discută în presă și despre rolul presei în promovarea procesului de digitalizare.

Este imposibil ca meseria de avocat să dispară. Schimbarea la care asistăm zilnic înseamnă o rezolvare, nu o ”înlocuire”. Arhivele, dosarele de hârtie, dosarele cu șină nu pot dispărea peste noapte. Este nevoie de timp pentru a înlocui justiția tradițională cu cea digitală, dar progresul este vizibil. Facem pași în direcția potrivită, deci putem vorbi de optimism”, a explicat jurnalistul.

Medicul Liviu Eugen Dumitrescu, Capital and Service Solutions Leader în cadrul Medtronic: ”Digitalizarea nu este doar un subiect sau o temă, ci este o nevoie”

Ieri, 3 noiembrie, invitatul workshop-ului a fost Liviu Eugen Dumitrescu, Capital and Service Solutions Leader în cadrul Medtronic.

Compania este cunoscută pentru inovațiile care schimbă vieți și pentru tehnologiile medicale revoluționare.

Medtronic are angajate peste 85.000 de persoane din 160 de state și pune la dispoziție tratamente pentru aproape 70 de afecțiuni, printre care unele dintre cele mai problematice boli cronice, precum diabetul, obezitatea, cancerul și bolile cardiace.

Doctorul Liviu Eugen Dumitrescu a pus accent pe procesul de digitalizare în cadrul companiei, pe chirurgia viitorului și pe existența și rolul roboților medicali.

Primul stimulator cardiac (denumit și pacemaker sau stimulator artificial) a salvat numeroase vieți încă din în anii 50. La momentul actual, acesta are dimensiunea unei capsule

Spitalul viitorului se construiește începând de azi. Nu visăm la viitor, ci clădim viitorul. Să luăm un exemplu: literatura SF sau filmele Science Fiction. Ceea ce își imaginează un autor sau un regizor poate deveni realitate în câteva luni sau în câțiva ani. Unele elemente prevăzute acum 60 de ani au devenit, mai târziu, o realitate. Dacă vrem să știm cum va arăta viitorul, trebuie să ne uităm în literatura avansată”, a transmis medicul.

Obiectivele PROMETHEUS se referă la promovarea implicării instituționale și a schimbării, precum și la dezvoltarea de servicii inovatoare pentru antreprenoriat. Acestea sunt următoarele:

  • Dezvoltarea de parteneriate bazate pe impact între învățământul superior, organizațiile de cercetare și mediul de afaceri;
  • Dezvoltarea de programe educaționale de înaltă calitate în domeniul inovării și antreprenoriatului într-o economie circulară;
  • Dezvoltarea de instrumente și servicii de sprijin în domeniul inovării și antreprenoriatului.

Mai exact, proiectul își propune să atingă următoarele obiective:

  • Îmbunătățirea serviciilor oferite studenților și facultăților pentru a-i ajuta în activități antreprenoriale și de inovare
  • Dezvoltarea unor facilități și structuri multidisciplinare pentru a stimula inovarea.
  • Colaborarea cu EIT Digital (primar) și cu CCI-urile EIT Energie, Climă și Producție (secundară).
  • Crearea de structuri și condiții pentru cercetarea bazată pe inovare în instituțiile de învățământ superior colaboratoare.
  • Dezvoltarea și utilizarea structurilor de creare și evaluare a ideilor în domeniile transformării digitale și a economiei circulare.
  • Consolidarea programelor de învățământ pentru inovare și antreprenoriat, utilizând atât mijloace de educație formală, cât și informală.
  • Dezvoltarea programelor de inovare și de formare antreprenorială și a programelor de mentorat pentru personal și studenți.
Claudiu Uțoiu
  • În același context trebuie spus faptul că seria de evenimente dedicată inovării și antreprenoriatului se desfășoară sub umbrela proiectului PROMETHEUS 797 „Inovarea și antreprenoriatul în domeniile transformării digitale, economiei circulare și dezvoltării durabile”, proiect finanțat de EIT Manufacturing. Claudiu Uțoiu, cercetător, project-manager și expert tehnic la Centrul de Transfer Tehnologic al INCDBA-IBA București este responsabil de dezvoltarea Ecosistemului Prometheus în România.