Eclipsă totală de lună, pe data de 8 noiembrie

Eclipsa poate fi urmărită din anumite regiuni din America de Nord și Asia.

O eclipsă totală de lună plină va avea loc marți, 8 noiembrie, moment în care Luna va trece chiar prin centrul umbrei Pământului. Eclipsa nu va fi vizibilă din România deoarece la ora la care începe eclipsa luna se află sub linia orizontului, potrivit ziare.com.

Eclipsa poate fi urmărită din anumite regiuni din America de Nord și Asia, fiind a 20-a eclipsă din seria Săros 136, cu o magnitudine de 1,359.

Eclipsa va începe pe data de 8 noiembrie la ora 10 și 2 minute, ora Bucureștiului, și se va încheia la ora 15 și 56 de minute. Aceasta este cea de-a două eclipsă din acest sezon, următoarea eclipsă totală de lună urmând să aibă loc pe 14 martie 2025. Între timp, se va mai produce o eclipsă de lună în penumbra pământului pe data de 5 mai 2023. O eclipsă de lună are loc atunci când luna, în mișcarea ei în jurul pământului, intră în umbră acestuia. Acest lucru se întâmplă când soarele, pământul și luna sunt aliniate suficient de exact (eclipsă parțială). Întotdeauna „faza” lunii la o eclipsă de lună este cea de lună plină. Timpul și durata ei depind de poziția relativă și poziția de pe linia nodurilor.

Eclipse de lună au loc de cel puțin 2 ori pe an, atunci când razele solare sunt împiedicate de către pământ să ajungă la lună.

În timpul unei eclipse de lună, luna este mereu în faza de lună plină. Dacă ne-am găsi pe soare în timpul producerii eclipsei, luna s-ar ascunde în spatele pământului. Orbita lunii fiind înclinată cu 5 grade față de planul orbitei pământului, ecliptică, cele mai multe luni pline nu aduc eclipse de lună, luna fiind ori prea la nord, ori prea la sud față de conul de umbră a Pământului.O „eclipsă parțială de lună” apare atunci când numai o porțiune din lună intră în umbra Pământului. Când întreaga suprafață a lunii trece în umbra Pământului asistăm la o „eclipsă totală de lună”. Viteza lunii prin umbra Pământului este de un kilometru pe secundă (3600 km/h), și trecerea poate dura în total aproape 107 minute. Totuși timpul de la primul contact al lunii cu conul de umbră al Pământului până la ultimul contact este mult mai mare, putând dura chiar și 6 ore. Cea mai lungă eclipsă totală lunară dintre 1000 î.Hr. și 3000 d.Hr. a durat 1 oră, 47 minute, 14 secunde și a avut loc în anul 31 mai 318. Distanța relativă între pământ și lună în momentul eclipsei poate afecta durata ei. În mod particular, când luna este la apogeu (punctul cel mai îndepărtat față de Pământ de pe orbită lunii), distanța orbitală a lunii este mai mică. Diametrul umbrei nu scade așa de mult odată cu distanța.

Municipiul Bârlad nu va avea iluminat festiv de sărbători