Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Oamenii de știință au reușit să direcționeze cu succes un grup de roboți de mici dimensiuni pentru a elimina microbii pneumoniei din plămânii șoarecilor, transmite Science Alert.

Microroboții sunt fabricați din celule de alge și sunt acoperiți cu un strat de nanoparticule de antibiotice.

Algele asigură mișcarea prin plămâni, ceea ce reprezintă cheia pentru ca tratamentul să fie eficient.

Pe durata experimentelor, infecțiile la șoarecii tratați cu roboții de mici dimensiuni au dispărut în totalitate, în timp ce rozătoarele care nu au beneficiat de acest tratement au murit în doar trei zile

Tehnologia este încă într-un stadiu de demonstrare a conceptului, dar primele semne sunt foarte promițătoare.

Pe baza acestor date, vedem că microroboții ar putea îmbunătăți penetrarea antibioticelor pentru a ucide agenții patogeni bacterieni și a salva viețile mai multor pacienți”, spune Victor Nizet, medic și profesor de pediatrie la Universitatea din California, San Diego.

Nanoparticulele de pe celulele de alge sunt formate din sfere de polimer minuscule. Acestea sunt acoperite cu membranele neutrofilelor, un tip de globule albe.

Aceste membrane neutralizează moleculele inflamatorii produse de bacterii și de propriul sistem imunitar al organismului.

În plus, atât nanoparticulele, cât și algele se degradează în mod natural.

Inflamația este redusă, îmbunătățind lupta împotriva infecțiilor, iar microroboții sunt capabili să livreze tratamentul chiar acolo unde este nevoie

Cercetătorii au mai stabilit că tratamentul a fost mai eficient decât o injecție intravenoasă de antibiotice.

Practic, doza injectată trebuia să fie de 3.000 de ori mai mare decât cea încărcată pe celulele de alge pentru a obține același efect la șoareci.

Rezultatele pe oameni

Aceste rezultate arată cum livrarea direcționată a medicamentelor, combinată cu mișcarea activă a microalgelor, îmbunătățește eficacitatea terapeutică”, spune Joseph Wang, nanoinginer de la UC San Diego.

Următoarea fază reprezintă o cercetare amînunțită asupra modului în care microboții interacționează cu sistemul imunitar.

Apoi, va urma extinderea activității și pregătirea acesteia pentru a fi testată pe animale mai mari. După, se va încerca testarea pe oameni.