Subiectul revocării Renatei Weber, pe ordinea de zi a Biroului Permanent

Avocatul Poporului, în „așteptare”. „Nu au fost avansate propuneri”

Revocarea Renatei Weber, Avocatul Poporului, deși dorită de coaliție este încă departe de înfăptuire. Asta, pentru că nu a fost avansată nicio propunere a vreunui partid pentru un alt „avocat”. Declarația a fost făcută de șefa Senatului, Anca Dragu, la Antena3, întrebată ce se întâmplă cu revocarea.

„Da, am avut această discuție și am avut punctul pus pe ordinea de zi în Biroul permanent. Nu este niciun secret, s-a discutat public despre schimbarea Avocatului Poporului care probabil că nu reflecta chiar interesele poporului. Nu au fost discuții, nu avem propuneri, de fapt nu au fost avansate propuneri din partea niciunui partid, în acest moment”, a răspuns Anca Dragu duminică seara, la Antena3.

„Cât mai repede posibil”

Potrivit preşedintelui PNL, Avocatul Poporului ar trebui schimbat „cât mai repede posibil”, având în vedere „atitudinea” Renatei Weber, în perioada de când a fost numită în funcţie. Orban a explicat că solicitarea de revocare a Avocatului Poporului se bazează „pe faptul că a generat excepţii de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională care au fost respinse de CCR, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătăţii şi vieţii oamenilor, şi, în general, pe conduita partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare şi, mai ales, cu proiectele de lege adoptate de Parlament”.

A aflat din presă de revocarea sa

De partea cealaltă, Renate Weber a declarat că nu i-au fost comunicate reproșurile care i se aduc și a precizat că revocarea sa poate fi făcută doar pentru încălcări ale Constituției și legilor. Totodată, aceasta a menționat că în cazul în care i s-ar decide revocarea, ia în calcul „mai multe aspecte”.

„Revocarea Avocatului Poporului se face numai pentru încălcări ale Constituției și legilor. Adică nici măcar nu e vorba de o analiză a activității în general. Noi am trimis raportul nostru de activitate ca în fiecare an la Parlament. M-aș bucura foarte mult să avem o întâlnire în plenul Parlamentului și să discutăm activitatea acestei instituții. Dar care sunt acele situații în care eu aș fi încălcat Constituția și legile? Sincer vă spun, nu le știu, nu mi-au fost comunicate”, a declarat Renate Weber, citată de Ziare.com.

Citește și: Ciolacu și PSD nu o lasă pe Renate „din brațe”