Spitalele se confruntă cu o lipsă de medicamente, iar medicii se tem că persoanele internate, care au nevoie de tratamente, vor muri. De asemenea, nu se mai găsesc nici alimente și nici combustibil, prețurile crescând cu până la 70%.  

Sri Lanka importă aproape 80% din produsele medicale, iar în momentul de față lipsesc 200 de medicamente, dintre care 76 sunt esențiale pentru a salva viețile persoanelor ce sunt sub tratament cu boli de inimă.

Totodată, au fost suspendate toate intervențiile chirurgicale, iar unele spitale mai primesc doar pacienți care necesită intervenție de urgență.

În cele din urmă, oamenii vor muri cu siguranță

Un medic din Colombo a precizat că mulți dintre cei internați care au nevoie disperată de medicamente nu vor reuși să supraviețuiască, precizând că a fost un caz unde membrii familiei au căutat prin farmacii medicamentele necesare, dar până ce s-au întors la spital, pacientul deja decedase.

De asemenea, medicul a precizat că există riscul opririi operațiilor de cezariană din lipsa de produse medicale necesare pentru o astfel de intervenție.

Și persoanele care suferă de cancer au rămas fără medicamente, motiv pentru care medicii au început să ceară ajutor prin donații și au transmis zeci de mesaje ONG-urilor și asociațiilor pentru ca aceste tratamente să fie furnizate la timp.

„Unul dintre medicamentele pe care le dăm pacienților care fac chimioterapie, care îi ferește de infecții grave, nu mai este disponibil. Până acum, am reușit să obținem 80.000 de fiole din donații. Dar asta nu va dura prea mult. Datorită donațiilor, ne-am descurcat în mare parte. Dar a trebuit să amânăm niște ședințe de chimioterapie, iar asta ar putea avea efecte dăunătoare asupra rezultatului”, a declarat Buddhika Somawardana, medic oncolog, potrivit Digi24.

Printre țările care au intervenit în dezastrul din Sri Lanka se numără India și Franța, care au trimis tone de  consumabile medicale.

Citește și articolul: Un nou angajat din Sri Lanka, la Ditrău