Sursa foto: Donald Slater
Sursa foto: Donald Slater

Fenomenul din Groenlanda contribuie la creşterea nivelului oceanului planetar cu 1,2 centimetri, potrivit noilor date publicate de un studiu danez dedicat regiunilor arctice, informează AFP.

Acest volum de gheaţă topită este deosebit de important pentru regiunile costiere ale Groenlandei, un teritoriu autonom danez, au precizat autorii acestui studiu bazat pe observaţiile din satelit realizate în cadrul programului “Grace”, arată publicaţia Descoperă.ro.

Calota glaciară din Groenlanda ar putea cauza inundarea a sute de milioane de regiuni

Datele arată că cea mai mare topire a gheţii s-a produs la marginile calotei glaciare, unde observaţii independente arată că gheaţa se retrage, că fronturile glaciare sunt în recul spre fiorduri şi uscat şi că topirea este mai accentuată la suprafaţa gheţii”, a explicat organizaţia daneză.

Schimbările climatice sunt deosebit de alarmante în Arctica, unde s-au manifestat în ultimele decenii într-un ritm de trei ori sau chiar de patru ori mai mare decât în restul planetei, potrivit celor mai recente studii ştiinţifice.

Topirea gheţii reprezintă principalul factor de creştere a nivelului oceanelor de pe Terra

Conform unui studiu publicat la sfârşitul lunii ianuarie de NASA, topirea accelerată a gheţurilor din proximitatea zonelor costiere se explică prin încălzirea apelor Oceanului Arctic, care contribuie “cel puţin la fel de mult ca aerul de la suprafaţa apei” la declinul calotei groenlandeze.

Gheţarii din Groenlanda se retrag cu o viteză de 6-7 ori mai mare decât în urmă cu 25 de ani, au anunţat specialiştii de la NASA.