Sursa foto: Conde Nast Travaler

Conform The Moscow Times, cea mai mare diferență de temperatură înregistrată pe teritoriul Rusiei este de 85,6 grade Celsius.  

Temperatura în Shatoy, un sat în Cecenia, a ajuns la 24,5 grade Celsius, iar la 6 mii de kilometri distanță, în Oymyakon, temperatura a scăzut la -61,1 grade Celsius. Conform meteorologilor, temperaturile de sub -60 de grade Celsius sunt rare și au mai fost observate doar în Groenlanda.

Cu toate acestea, recordul din toate timpurile a fost înregistrat în 1954, când contrastul de temperatură în Statele Unite a atins 88 de grade Celsius.

Temperaturi extreme înregistrate în Rusia

Oamenii de știință ai Organizației Națiunilor Unite (ONU) au avertizat că astfel de anomalii de temperatură devin tot mai dese din cauza schimbărilor climatice. Specialistul Evgeniy Tishkovets a precizat că diferența normală de temperatură în timpul zilei dintre nordul și sudul Rusiei este de maxim 15 grade Celsius.

Temperatura de -61,1 grade Celsius din Oymyakon a fost una dintre cele mai scăzute înregistrate vreodată în Rusia. Mai mult, de mai bine de 13 ani, temperatura nu a mai scăzut sub -60 de grade Celsius, mai arată sursa citată.

Reamintim că cea mai scăzut temperatură naturală de pe Pământ a fost de 89,2 grade Celsius și a fost măsurată la stația sovietică Vostok în Antarctica, la data de 21 iulie 1983.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în România

Țara noastră a înregistrat pe data de 25 ianuarie 1942, în depresiunea Brașovului, -38,5 grade Celsius. În acea perioadă, 17 persoane și-au pierdut viața din cauza frigului, iar lemnele de foc erau păzite de Armată, pentru ca lumea se bătea efectiv pe ele.

De asemenea, în 1988 s-a înregistrat minima absolută în luna octombrie, -21 de grade, iar în decembrie, la 10 ani distanță, s-a înregistrat temperatura de -34,5 grade. Anul trecut, meteorologii au anunțat că pe Vârful Iezer din Munții Pietrosul Rodnei s-a înregistrat -32 de grade Celsius.

La polul opus, cea mai ridicată temperatură confirmată pe Pământ a fost de 54 de grade Celsius și a fost înregistrată la data de 20 iunie 2013, atât în Valea Morții din California, cât și la Mitribah, Kuweit, la 21 iulie 2016.

Temperatura care ar distruge civilizația și ar redesena harta lumii