Mulți români și-au pierdut locul de muncă și încă nu avem cifre exacte. Vorbim de 1 milion, însă numărul ar putea fi mult mai mare. Vorbim de o economie care ar fi mers bine la început de an și nu ar trebui să-i uităm nici pe cei din străinătate. Conform Băncii Mondiale, românii au fost cei mai mari investitori în anul 2019. Da, e vorba de românii care lucrează în străinătate și aici avem niște cifre exacte:

– 7,235 miliarde dolari – bani trimiși în țară

– 5,3 miliarde de euro – investiţiile străine directe

– 119 milioane euro – creditele intragrup

”Din nefericire, peste 70% dintre microîntreprinderi au declarat că au capacitatea de a se susține financiar pentru o lună, maximum două, ceea ce dovedește un slab manangement financiar în România, dincolo de faptul că multe dintre întreprinderile noastre sunt, este adevărat, start-up-uri, sunt relativ tinere.

Totuși, asta nu justifică faptul de a nu avea un manager mai riguros, care să îți permită să ai resurse pentru câteva luni”, spune Rodica Lupu, coordonatoarea unei rețele de IMM-uri.

Ideea de faliment sau de șomaj pare a fi cireașa de pe tort a anului 2020. Optimismul calendaristic ne spune că e abia luna iunie. Realismul ne arate cifre cu noi infecții. Contează previziunile (cam sumbre, de altfel) ale economiștilor.

Românii se întorc acasă cam peticiți și peticesc și țara de baștină:

”Vorbim de peste un milion de peste un milion de români care s-au întors în România ca urmare a reducerii activității economice în diferite țări. Ceea ce înseamnă pentru noi adâncirea deficitului bugetar, iar conform datelor prognozate, vorbim de un deficit bugetar de 6,7 din PIB pentru anul 2020 și, conform datelor publicate de Fondul Monetar Internațional, probabil că în anul 2020 rata șomajului va ajunge undeva la 10,1 puncte procentuale.

Pentru a ne reveni avem nevoie de o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește piața muncii, forța de muncă, avem nevoie de cursuri de recalificare”, arată Cristina Chiriac, președintele CONAF (Confedereația Națională pentru Antreprenoriat Feminin).

Nu se știu numere exacte. Paradoxal, se știu date exacte. Și se vede clar un grafic care a cam luat o direcție greșită. Și e perioada în care nu mai contează dacă lucrezi în diaspora sau pe meleaguri românești.

Șomajul, tot șomaj se cheamă.

Citește și: Miliția BOR e ofuscată pe ”Catedrala Prostirii Neamului”

#News