Klaus Iohannis

Mai puțin de o zi a durat fantezia senatorul Cristian Lungu, președintele PMP Cluj, care visa că băieții vor participa în competiții sportive rezervate doar fetelor sau posibilitatea lor, a băieților, să utilizeze toaletele și dușurile fetelor. Proiectul de lege adoptat marți de Senat, prin care se interzice în școli și universități orice referire la identitatea de gen, nu va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului pune astfel, capăt agoniei senatorului clujean care spunea: „Conform acestei ideologii sau teorii, genul unei persoane este un concept diferit de sexul biologic și cele două nu sunt întotdeauna aceleași. Deci, sexul biologic dobândit la naștere nu ar trebui să eticheteze persoanele drept „femeie” sau „bărbat”, ci fiecare dintre copii ar trebui să își aleagă dintre zecile de tipuri de gen inventate de susținătorii acestei teorii în funcție de preferința personală”.

Pe românește, în opinia inițiatorului proiectului, dacă un copil este născut cu organe sexuale masculine nu înseamnă neapărat că el este băiat, ci poate să fie din punct de vedere al „sexului” băiat, dar din punct de vedere al „genului” fată sau, de ce nu, poate să fie o zi fată, o zi băiat.

Dacă ar fi fost promulgată, Legea ar fi avut consecințe dezastruoase nu doar în școlile din România. Practic, simpla clamare a unui gen, neurmată de vreo operație de schimbare de sex biologic, ar fi trebuit acceptată de societate și de instituțiile statului în sensul preschimbării actelor de identitate conform genului și nu sexului biologic.

Votul senatorilor a produs un veritabil șoc în lumea academică și în rândul societății civile, legea având consecințe negative inclusiv în privința egalității de șanse și a drepturilor și libertăților femeilor. A fost acuzată totodată încălcarea autonomiei universitare. Și Consiliul Național al Elevilor și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România adoptarea de către Senat a amendamentului care interzice orice activitate „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen” în școli și universități și au cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

Citește și: Senatul a votat „Legea interzicerii identității de gen”

HashtagNews.ro