Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prelungirii mandatelor primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale și județene până la 1 noiembrie. Legea a fost votată la începutul acestei săptămâni de Camera Deputaților. Proiectul, devenit lege, reglementează că Parlamentul va stabili data scrutinului electoral pentru alegerile locale, iar Guvernul se va ocupa de organizarea acestora.

„Data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării… În cel mult cinci zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul stabilește prin hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale”, prevede actul normativ.

Proiectul mai stabilește anumite restrângeri de termene, înjumătățirea numărului de semnături, modalitatea de strângere a acestora și de înregistrare. Stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 trebuie să țină cont de progresia infecției cu noul coronavirus, de necesitatea prevenirii răspândirii acesteia și de restricțiile impuse în acest context prin starea de alertă cu impact direct asupra colectării semnăturilor de susținere depunerii candidaturilor desfășurării campaniei electorale, organizării votării propriu zise, numărării voturilor și centralizării rezultatelor”, se arată în expunerea de motive.

Citește și: Alegeri locale în anul 2020

HashtagNews.ro