Sectoare Bucuresti - Foto Wikipedia
Sectoare Bucuresti - Foto Wikipedia

Încet dar sigur, viața bucureștenilor revine la vechile obiceiuri. Alegerile locale vor avea loc în toamnă după începerea școlilor. Cel puțin asta pare că vrea “guvernul meu”. Ieri am primit un sondaj, nepublicat încă. Acum, cineva urlă din toți rărunchii când îl citește. Așa cum era de așteptat, surprize mari nu sunt la intenția de vot. Două din șapte primării vor avea parte de schimbări, restul, din cauze pe care nu le vom aminti acum, se pare că vor merge și după alegeri cam în aceeași formulă (referire directă la primari, nu la consilii). Dar să le luăm pe rând.

Sectorul 1 – Primar în funcție Daniel Tudorache – PSD

Așa cum reiese din sondaj, acesta rămâne în continuare în preferințele votanților din Sectorul 1. Locuitorii Sectorului 1 sunt de părere că Tudorache și-a făcut treaba pentru care a fost ales. La fel ca și la alegerile trecute, Clotilde Armand, USR-ista cu accent parizian care-și pune subtitrare la filmulete, îi suflă în ceafă. Slabe șanse să se mai întâmple ca în 2016, pentru că Armand nu a dovedit mai nimic în ultimii patru ani în afara de faptul că a ajuns să folosească „NU”-ul și pe post de salut, nu doar în ședințele de Consiliu Local unde tot USR-ul este un mare „NU”. Și lumea se pare că a văzut asta. În concluzie: un NU categoric pentru USR!

Dan Tudorache la al patrulea centru de carantină
Dan Tudorache la al patrulea centru de carantină

Dar pentru că pe val acum este PNL-ul, Tudorache se poate aștepta la o revenire a acestuia în sectorul păstorit de el. Problema PNL-ului acum este că nu a comunicat cu subiect și predicat cine este candidatul. S-a vehiculat o perioadă că va fi Tănase Stamule. El a și împărțit în timpul pandemiei niște obiecte cu iz electoral. Știu sigur că la momentul ăla, șeful lui i-a atras atenția că a luat-o înaintea evenimentelor și l-a potolit. Un NU categoric și pentru PNL! Din toate motivele de mai sus.

Dar o alianță intre PNL și USR i-ar putea fi fatală lui Tudorache, și așa cum am văzut (încă nimic „bătut în cuie”) la Capitală, totul este posibil în politică. Deci, PNL+USR=Primar Sector 1. Dacă Tudorache va sta fară să facă nicio alianță (foarte greu de crezut, poate face alianță cu Pro România, ALDE, PPU-SL) iar cei doi se aliază, va trebui să-și recunoască înfrângerea spre bucuria doamnei Armand care deja face alianțe media cu diverse entități pentru a contracara faptul că Tudorache a fost cel mai vizibil primar de sector pe timpul pandemiei. Jocuri de culise și circăraie de media.

Sectorul 2 – Primar în funcție Mihai Toader – PSD

Da, exact. Cine este Mihai Toader? El este încă „primarul” Sectorului 2. Dintr-o regretabilă și sper nerepetabilă eroare, Toader, (nici el nu știe cum) a ajuns primar la sectorul 2. Mă rog, la vremea aia, se pare că și dacă nu voiai, tot ieșeai (primar). Liviu Dragnea, să recunoaștem, a scris istorie în 2016. Istoria însă nu se va repeta la Sectorul 2. Oricum, primar de facto a fost Dan Cristian Popescu. Conform sondajului, acesta are o foarte mare notorietate în sector, incomparabilă cu Toader, care oricum înțeleg că a ales să nu mai candideze. După patru ani, se pare că are unde să stea și ce să consume până la sfârșitul vieții, chiar dacă mai trăiește o sută de ani. Deci, PSD, NU!

Mihai-Toader – Foto Agerpress

PNL-ul ar fi vut o șansă mare dacă nu ieșea la suprafață scandalul dintre Anisie (Anisie bărbatul, nu soția) și Popescu în care s-au cam bălăcărit și amenințat ba cu bătaia, ba cu datul în presă a cine știe ce combinații făcute de (vice)primarul în funcție. Și, oricum, povestea se repetă, încă, PNL-ul nu are candidat anunțat oficial. Deci, la Sectorul 2, nu este nevoie de alianță PNL+USR, pentru că PSD practic nu există. În lipsa acestui pericol, USR-ul nu va vrea să facă alianță cu PNL-ul pentru că… NU! Și totuși, PNL, DA!

Problema lui Popescu vine din istorie. Da, Onțanu (aha, deci pe Onțanu îl știți) se pare că după ce a scapăt basma curată din “brațele” justiției (pentru că știm cu toții de ce) are de gând să candideze. Moldoveanul de 70 de ani este pregătit să fie din nou primar. Intenția de vot îl clasează pe locul doi, conform sondajului. Notorietate are cât tot sectorul 2. Însă chiar și Onțanu are nevoie de o alianță. Înțeleg că este deja “bătută palma” cu PPU-SL (din nou PPU-SL). Având și PPU-SL în “spate”, bătrânul poate întoarce scorul și să-l umilească pe… chiar așa, pe cine? Deci, pentru Sectorul 2, Onțanu va strica multe calcule. Și, cine știe, dacă restul continuă să se înjure, poate îl vedem din nou primar…

Sectorul 3 – Primar în funcție Robert Negoiță – (PSD)

De ce în paranteză PSD? Pentru că știm cu toții că Negoiță este destul de supărat pe partidul care l-a făcut „om” și pune condiții greu de îndeplinit de către (PSD). Aici, intenția de vot este clar majoritară către Negoiță. Pentru mine, pentru că votez în Sectorul 3, este greu de înțeles de ce, dar cine se pune cu Măria Sa, Votantul?

Robert Negoita – Foto NATIONAL

Negoiță, abil cum ne-a obișnuit, (și din păcate neavand o opoziție clară în sector) iese primar și ca independent, și ca pesedist. La ce cifre am văzut, iese primar și dacă nu candidează. Negoiță este caz de studiu: n-a făcut mare lucru (ce a făcut este muuult prea puțin) dar și-a adunat în jurul lui o echipă de comunicare bună, s-a înconjurat de un „zid” de “a și furat, dar a și făcut”, în consecință, orice alianță s-ar face (DACĂ NU SE FACE MAI REPEDE), actualul primar este și viitorul primar. Îmi este greu să cred că PNL+USR=Alianță care să-l detroneze pe Robert. Din păcate pentru competiție, aici rezultatele sondajului îl dau câștigător. Deci primăria Sectorului 3, “case closed”!

Sectorul 4 – Primar în funcție Daniel Băluță – PSD

Se (cam) repetă logica de la sectorul 3. Băluță este genul de doctor stomatolog care poate fi și primar. A fost viceprimar atunci când Cristian Popescu Piedone punea Sectorul 4 pe harta „de bine” a Bucureștiului. Se pare că a avut profesor bun. La fel de bine, putea să-l aibă profesor și pe Dumnezeu dacă era ca Toader (cum care Toader?). A fost atât de abil încât a așteptat (cu multă răbdare) să-i vină rândul. Nici în cele mai frumoase vise ale lui n-ar fi bănuit că o să ducă mai departe proiectele lui Piedone și să-i și iasă. Păi i-au ieșit, normal, că nu s-a abătut de la ele. Dar asta este doar o parte a mandatului lui Băluță.

Daniel Băluță

Băluță și-a dat repede seama că ce a învățat de la Piedone poate fi dezvoltat. A venit cu proiecte noi, viabile, născute cumva și din nevoia locuitorilor. Problema lui Băluță nu cred că este BĂLUȚĂ, ci mai degrabă unii oameni din jurul lui (și el nu este absolut deloc străin de asta). Așadar, Băluță vă candida, dar nu se știe dacă va mai fi primar dacă (la vedere sau nu) nu va face alianță cu cineva. Cu PNL este foarte posibil să obțină o înțelegere, dar aceasta nu va fi una oficială, cu USR este exclus, ALDE pare dispus să negocieze, dar așa cum s-a dovedit (prietenii știu la ce/cine mă refer) nu este 100% sigură, Pro România are ușița deschisă, mai rămâne PPU-SL (din nou), partid din care face parte viitorul primar al sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Așa stând lucrurile, cum cei doi s-au despărțit agreabil, Popescu este posibil sa-i dea o mână de ajutor foarte necesară in condițiile actuale, o alianță între cei doi (pentru că realitatea asta este posibil să fie, alianță va fi intre cei doi mai mult ca sigur) este din ce în ce mai aproape de a se întâmpla.

Deci, la Sectorul 4, intenția de vot se duce la aproximativ jumătate către Băluță. PNL este aproape de 25%, USR undeva la 22%. Cu un avantaj mic, dar avantaj, Băluță, dacă va rămâne la fel de dibaci, va fi încă patru (sau cinci) ani primarul sectorul 4. Cumva, umbra lui Popescu la sectorul 4 există și poate inclina balanța. Realitatea este că Băluță are șanse reale sa rămână unde este acum.

Sectorul 5 – Primar în funcție Florea Daniel – PSD

Cel mai ghinionist sector, este sectorul 5. Dar și cel mai categoric. Primarul Florea este cotat la aproximativ 14%. Așa ceva este practic imposibil în condiții normale, în condițiile în care ești primar în funcție, nu te-a dovedit niciun organ al statului că ești corupt, nu te-a văzut nimeni făcând lucruri ilegale, n-ai fost fotografiat sau filmat când comiteai adulter (în capitale europene), nu te-a înregistrat nimeni (pe tine sau pe prietenii tăi) vorbind de șpagă, toate astea neintâmplându-se, este practic imposibil să ajungi la 14%. Doar dacă ți-au luat Dumnezeu și senzația de putere mințile. Că șantajabil sigur n-ai cum să fii!

Florea Daniel

Florea a cheltuit banii sectorului de parcă avea ciudă pe ei și doar în interes propriu. Un primar fară imaginație, un primar „șters”, fără personalitate, fără curaj (alții numesc curajul puțin diferit), un primar care se ascunde de cei pe care nu îi știe prieteni în spatele faptului că este „ocupat” (pe dracu, se ascunde în birou, bărbătește și cu demnitate), un primar cu multe plângeri penale (așa scrie pe facebook), un primar care, așa cum se vorbește pe la “colțuri” a avut în vedere tot timpul partea LUI și nu a oamenilor care l-au votat. Înțeleg că se roagă la Dumnezeu să-și termine mandatul. Cică (din nou „cică”) oamenii legii au început să aștearnă pe hârtie mandatele (tu, Florea, fiind fost judecător de drepturi și libertăți – voi vă dați seama? Florea a fost J U D E C A T O R…- înțelegi exact care sunt implicațiile). Sursele mele din primărie (vezi Florea că ai dat-o afara degeaba?) mi-au zis că a făcut o criza de nervi vecină cu infarctul când a aflat că și-a anunțat candidatura Cristian Popescu Piedone.

Cristian Popescu Piedone – Foto Digi24

Popescu promite că aduce sectorul 5 în București. A mai fost primar. A mai pus un sector pe harta Bucureștiului. Știe cum se face. Zice o sursă (iarăși din primărie) că pe Piedone l-au sunat florarii să-i ceară ajutorul, că Florea îi nenorocește. Și i-a nenorocit. Florea a nenorocit un sector care de bine de rău, nu era falimentar atunci când l-a preluat de la Vanghelie, acum da. Este primul sondaj în care apare numele lui Cristian Popescu Piedone. Ca intenție de vot, acesta se apropie de 70%, ceea ce mă face să cred că lumea din sectorul 5 s-a săturat de Florea. Și din nou întâlnim PPU-SL, din nou prima dată într-un sondaj. Este evident că dacă-și va termina mandatul, Florea Daniel va avea alte griji după data alegerilor: unde să-și schimbe domiciliul pentru a beneficia de niște zile mai bune decât lângă București, cum să facă să ascundă ce a agonisit, sau, așa cum o sursă bine informată (din imediata apropiere a acestuia) mi-a spus, să caute un stat fară tratat de extrădare și să se spovedească.

Sectorul 6 – Primar în funcție Gabriel Mutu – PSD

Sectorul 6 este din ce în ce mai atipic. Moștenirea lui Mutu nu a fost una rea prin comparație. Este limpede că sectorul s-a schimbat. Este mult mai curat, se vede cu ochiul liber, parcă și puțin mai verde. Au apărut și parcările, pe vremuri aproape inexistente. Stâlpii chiar au lumină. Ceva, ceva Mutu a schimbat. Cel mai greu în Sectorul 6 mi se pare că e să schimbi mentalități. O parte a sectorului este greu „de urnit”, cealaltă parte vrea să se schimbe totul peste noapte.

Gabriel Mutu Sector 6
Gabriel Mutu Sector 6

Ce a încercat Mutu și se pare că parțial a reușit (în ciuda comunicării deficitare) a fost să câștige încrederea oamenilor care par a fi dispuși să-i mai ofere un mandat. Mutu nu s-a sfiit niciodată să fie alături de PSD atunci când partidul a avut nevoie. Este hotărât în ceea ce face, uneori până la încăpățânare. Dacă această atitudine i-a făcut bine sau rău, vom vedea în ziua alegerilor. În intenția de vot, Mutu este spre 42%, în creștere față de sondajele precedente. Dar și aici, alianțele politice vor juca un rol deosebit.

Dacă USR va candida singur, NU! Dacă PNL vă candida singur, aceeași soartă, NU! Dar dacă cele două fac alianță, Mutu poate deveni repede “fostul primar”. La cum circulă informațiile, nu sunt singurul care a văzut acest sondaj. Primarul Mutu poate face la rândul lui alianțe electorale, sunt sigur că negocieri există. Este clar că și PNL și USR vor să îi pună bețe-n roate, ba chiar să-i “sufle” confortabilul scaun de primar. Lumea zice că demult au început negocierile intre cele două partide, ba mai mult, ar mai fi un partiduleț de fost președinte, care s-a (auto)băgat și el în seamă.

Sectorul 6 este deosebit de ofertant. Azi ești (primar), mâine poți fi istorie. Cu cine va alege Mutu să conducă sectorul 6, că va fi ALDE, Pro România sau (din nou) PPU-SL, sau mai multe, ori cu toate trei, vom vedea. Un lucru este clar: ca notorietate, Mutu “stă bine”. Asta este ușor de obținut atunci când ești primar în funcție, ai un avantaj. Dar acum patru ani, notorietatea lui era mică și acum este primar. La sectorul 6 se pare că apele sunt încă “tulburi”.

Primăria municipiului București – Primar în funcție Gabriela Firea – PSD

Perla coroanei, Bucureștiul. Pentru București unii ar fi în stare să-și vândă și sufletul. De ce? Dracu știe! Înainte de Firea, Bucureștiul era într-o letargie prelungită. Băsescu, oricât ar fi vrut Oprescu să nu, încă mai era prezent prin sertare, în arhivă, în mentalități. De patru ani, Capitala s-a schimbat. Eu zic că în bine. De patru ani, pentru prima dată, o femeie își lasă amprenta în istorie. Cum se va vorbi despre Firea peste 15 ani, vom afla atunci, ăia care vom mai fi. Firea este hotărâtă să mai stea un mandat la Capitală. Și va mai sta!

Gabriela Firea

Cu un contracandidat ca Nea Nicușor Dan, drumul către al doilea mandat este mai ușor. Ce mă întreb eu, este cum de marele PNL nu are candidat? Au împrumutat unul de la USR. În tot “partidul meu” l-au găsit pe useristul Nicușor. Dacă acum patru ani, Nea Dan, a avut o șansă, acum, el s-a mai….cum să zic?! erodat, a mai obosit, se trezește din ce în ce mai greu dimineața, înțeleg că a renunțat la cafea (l-am văzut eu cum îi tremurau mâinile), e în curs de renunțare și la alte vechi obiceiuri, vrea să-și aducă trupul la un nivel optim pentru “bătălia” cu Firea. E foarte bine, cu trupul se rezolvă, dar cu mintea, cu mintea ce faci Nea Dane?

Firea ia decizii rapid, vorbește corect, gândește cu două mutări înainte, tu ce faci Nenea Dan? Îi faci de râs și pe PNL-iști? Știi bine câți și-au pus speranța în tine…iți dai seama cam ce le faci acelor oameni?! Cu o intenție de vot de aproape 42%, Firea are drumul deschis. Se pare că Nea Dan are de partea lui aproape 33%. Dacă lângă Firea vor veni și cei de la ALDE, Pro România și evident PPU-SL, Nea Dan va fi iar pedepsit. Dar dacă totuși PNL-ul și-a dat seama că a pariat pe un cal bătrân? Zilele trecute, după ieșirea istorică a lui Nea Dan, spiritele s-au re-încins privind candidatura acestuia. Așadar, în mometul de față, Gabriela Firea căștigă un nou mandat.

HashtagNews