Senat Vot

Începând de marți, 16 iunie, profesorii, cadrele universitare, sau specialiștii în egalitatea de șanse au interdicție să mai facă orice referire la identitatea de gen. Aceasta va fi interzisă în școli și în universități, potrivit unei legi votate în Senat. Probabil în cel mai scurt timp domeniile universitare care oferă studii de gen, masterate specializate, vor fi desființate.

Situația aberantă a fost semnalată de senatorul USR Vlad Alexandrescu care este de părere că prin această modificare a Legii Educației, vor fi interzise cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse. Concret, în Legea Educației a fost introdus un amendament care spune că: „sunt interzise activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Amendamentul a fost introdus de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, absolvent al Seminarului Teologic din Zalău și licențiat în Psihologie Specială în SUA. Într-o postare pe Facebook, senatorul USR Vlad Alexandrescu a reacționat virulent. Redăm în cele ce urmează întreaga postare: 

„Într-o perioadă în care în România violatorii își incendiază victimele după ce le-au violat, când violența în familie ajunge la cote paroxistice, când exploatarea sexuală și traficul de copii în vederea exploatării sexuale a intrat în atenția tuturor forurilor internaționale, Senatul, cameră decizională a Parlamentului, a adoptat azi (16 iunie 2020 –n.a.), cu votul PSD și PMP, cu abținerea PNL și împotriva votului USR, o lege inițiată de doi parlamentari PMP, introdusă pe ordinea de zi cu jumătate de oră înainte de a începe ședința plenului, care interzice în școli, în Universități și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, orice referire la identitatea de gen.

Am vorbit hotărât împotriva legii, arătând toate cele de mai jos, am cerut insistent retrimiterea la comisie, pentru consultarea CNCD, a Avocatului Poporului, a comisiei de Politică Externă. În zadar! Pentru cei care nu știu, genul, înțeles ca un construct cultural sau social, este conceptul de bază pe care se fundamentează egalitatea de gen, toate convențiile internaționale care condamnă violența împotriva femeilor, discriminarea de orice fel pe baza orientării sau identității sexuale.

Conceptul de gen permite o educație atentă la diferențe, la sensibilitățile fiecărui copil, la posibilitatea lui de a se regăsi într-o societate inclusivă, în care orice specificitate este recunoscută ca o trăsătură și nu ca o dizabilitate. Ce va aduce nou această lege? Va fi interzisă în toate școlile și spațiile destinate educației orice referire la conceptul de gen înțeles altfel decât ca sexul natural. Fetele vor fi îndemnate să se joace cu păpușile, să tricoteze și să accepte insistențele băieților.

Băieții se vor juca doar cu mașinuțe, fotbal în curtea școlii și vor face avansuri fetelor. La limită, e în natura „sexului slab” să se lase dominat de „sexul tare”, iar violul nu va fi văzut decât ca o exagerare a dispozițiilor „naturale”.

Vor fi interzise, împotriva autonomiei universitare, cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse. Domeniile universitare care oferă studii de gen, masterate specializate vor fi desființate. Persoanele pregătite pentru a ocupa poziții de expert în egalitatea de șanse vor deveni suspecte și va trebui să se recalifice. Literatura științifică ce definește și folosește termenul de gen va fi interzisă. Cercetările științifice despre gen făcute de marile universități din străinătate vor fi confiscate. Accesul la cunoaștere al elevilor și studenților va fi blocat.

România se aliniază unor poziții promovate de Ungaria lui Viktor Orban și de Polonia, devenind un regim în care s-a introdus poliția gândirii. Contravenim astfel obligațiilor asumate de Romania prin Convenția ONU privind drepturile copilului și prin Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Încălcăm grav legislația anti-discriminare (inclusiv pe criteriul orientării sexuale, privind persoanele LGBT) și legislația egalității de gen, ambele fiind obligații legale ale României la aderarea la Uniunea Europeană.

E bine să aflăm și că România are în executare la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei 4 hotărâri recente prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru că nu își protejează femeile și copiii împotriva violului (M.G.C. c. ROM (2016), I.C. c. ROM (2016), E.B c. ROM (2019), E.B c. ROM (2019)).  Cât va trebui să plătim noi ca cetățeni și femeile și copiii noștri pentru fuga de responsabilitate și nepăsarea decidenților care îi fac complici cu agresorii?”, a postat Vlad Alexandrescu.

HashtagNews.ro