Catedrala Mântuirii Neamului - București (Iulie 2019)

S-a făcut o glumă cu ”Catedrala Prostirii Neamului” și s-a lăsat cu o sumă modică de achitat. Dar și cu multe lacrimi și lamentări marca BOR.

Și-a luat Google amendă de 10.000 de lei, pentru o glumiță de la începutul lunii mai. Patriarhia a fluturat din patrafire și a salutat decizia CNCD.

Să vă spun acum cu ce a fost amendat poporul român: cu o catedrală în care s-au investit peste 120 de milioane de euro. Asta e adevărata amendă.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: ”Recentul atentat pe Google Maps asupra numelui „Catedralei Naționale”, ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine/antiortodoxe din România.

Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”.

Îl contrazic pe Bănescu cu două argumente:

1. Catedrala nu a fost ridicată în memoria nimănui. E strict o mândrie ortodoxă neaoșă. Iar banii investiți în cărămizile alea se puteau duce în spitale. În salvarea unor vieți. Nu într-un loc de cântat ”Doamne Miluiește” și aprins lumânări pentru cei morți.

2. Poți fi creștin și lua în derâdere un monument de prost-gust și degeaba.

Dar uite că BOR înțelege cu greu o chestie atât de simplă și Vasile ține să aibă ultimul cuvânt:

”Nu putem decât saluta dreapta, deci fireasca hotărâre a CNCD, precum și inițiativa pe care a avut-o anterior dl Cristian Jura, distins membru al acestei instituții. Le mulțumim tuturor celor ce au luat atitudine împotriva unui abuz intolerabil, a unei ofense la adresa Bisericii și, punctual, la adresa Catedralei Naționale.

Sesizarea vulnerabilităților unor importante sisteme informaționale, oricui ar aparține acestea, precum și sancționarea pasivității față de o asemenea sesizare, este un gest moral de normalitate civică. Asemenea vulnerabilități informatice, mai ales când ele apar la un nivel atât de înalt, pot periclita imaginea oricărei alte instituții, deci sunt total inacceptabile, remedierea lor fiind o datorie”.

Bisericii nu-i place să se glumească despre bani. Biserica se bucură la milioane de euro și nu la zeci de mii de lei.

Investim în catedrale pentru pomenirea morților. Nu în spitalele care salvează viețile.

Din punctul meu de vedere, nu văd unde a greșit Google. Sau, adevărul supără?

Citește și: Preotul Ionuț Mavrichi: ”Homosexualitatea nu este o stare de normalitate, ci o boală spirituală”

#News

Foto