Indemnizații pentru românii care au grijă de rudele bolnave

Persoanele care se ocupă de cei bolnavi se numesc îngrijitori informali, deoarece nu au o calificare în domeniul acesta.

Românii care au în grijă rude bolnave vor primi bani din partea statului, printr-un nou proiect de lege adoptat de Guvern, care a primit un raport de adoptare la Camera Deputaților. Pentru a primi remunerația, românii nu au nevoie de o calificare anume, ci doar să aibă în grijă o persoană apropiată care nu se poate îngriji de una singură și are nevoie de asistență, potrivit romaniatv.net.

Din punct de vedere legislativ, persoanele care se ocupă de cei bolnavi se numesc îngrijitori informali, deoarece nu au o calificare în domeniul acesta. În proiectul care a intrat în procesul de legiferare, se arată că îngrijitorii informali „vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu”.

 Proiectul de lege va modifica Legea 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstniee. În prezent legea prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, conform Legii-cadru nr 153/2000 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0, pentru 2022, este de 2.535 de lei, indemnizația brută acordată îngrijitorilor informali care muncesc și au grijă de o persoană vârstnică în același timp fiind de 1.268 de lei. Potrivit proiectului de lege, autorităților locale au obligația de a stabili în bugetele locale sumele necesare pentru plata îngrijitorilor informali, în baza anchetelor sociale efectuate. Indemnizația va fi acordată în procent de 30% de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Gabriela Firea, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului: Mi se pare crucial construirea celor 150 de centre de zi, destinate copiilor care vin din familii sărmane, cu situații de viață dificile și care au nevoie de un ajutor pentru a se descurca