Taiwanul anunță moartea ursului panda oferit de China 

Ursul panda primea îngrijiri paleative încă de luna trecută, fiind grav bolnav.

Un urs panda uriaş donat de China Taiwanului, acum 14 ani, a murit, sâmbătă, după ce a suferit o serie de accidente vasculare cerebrale, a anunţat Grădina Zoologică din Taipei. Tuan Tuan şi partenera sa, Yuan Yuan – ale căror nume înseamnă „unitate” şi „reuniune” în chineză – au fost oferiţi în 2008 Taiwanului de către China, care consideră că insula face parte din teritoriul chinez, un gest simbolizând o îmbunătăţire a relaţiilor lor la acea vreme, potrivit ziare.com.

„Echipa noastră medicală a confirmat că inima lui Tuan Tuan a încetat să mai bată la 13:48 (05.48 GMT)”, a anunţat grădina zoologică.

Ursul panda a fost anesteziat pentru o scanare CT sâmbătă, iar echipa a decis să-l lase pe Tuan Tuan „să doarmă”. Potrivit oficialilor grădinii zoologice, imaginile au indicat că starea lui era „ireversibilă” şi că nu mai putea „duce o viaţă de calitate”.

„Ar fi fost extrem de dureros şi riscant pentru Tuan Tuan să-l resusciteze după anestezie”, a declarat Eric Tsao, un purtător de cuvânt. Veterinarii au descoperit în august că Tuan Tuan, în vârstă de 18 ani, era bolnav, iar scanările au arătat că avea o leziune cerebrală. 

Grădina zoologică, care bănuia că animalul suferea de o tumoare pe creier, îl plasase luna trecută la îngrijiri paliative

 La sfârşitul lunii octombrie, medicii veterinari chinezi au fost invitaţi de Taiwan să viziteze ursul panda. În general, Beijingul împrumută urşii panda, iar puii lor sunt trimişi în China, în cadrul „diplomaţiei panda”, un cadou pe care China îl foloseşte pentru a-şi strânge relaţiile cu alte ţări. Venirea cuplului panda oferit în 2008 a provocat o adevărată „panda mania” pe insulă, mai ales după naşterea puiului panda Yuan Zai. Tensiunile dintre Tiwan şi China au atins cel mai puternic nivel din ultimii ani în august, când Beijingul a organizat manevre militare de amploare, în semn de protest faţă de vizita pe această insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Statelor Unitem Nancy Pelosi.
Google va plăti 391.5 milioane dolari pentru că a urmărit ilegal locațiile utilizatorilor