Irene Papas, actrița care a jucat în „Zorba Grecul”, a murit

Se lupta din 2013 cu o boală cruntă: Alzheimer

La vârsta de 96 de ani, Irene Papas a murit miercuri, 14 septembrie, scrie NY Times.

Actrița greacă era celebră pentru rolurile impunătoare din filmele anilor ’60, dar și mulțumită interpretărilor eroinelor tragice din literatura clasică.

Irene Papas se lupta de ani buni cu boala Alzheimer

Moartea ei a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Ministerului grec al Culturii, printr-un e-mail. Rămân în urmă nepoții săi, precum și o uriașă contribuție culturală.

Nu se cunoaște cauza decesului încă. Totuși, se știe din 2018 că celebra actriță se lupta deja de cinci ani cu o boală cruntă: Alzheimer.

Vestea i-a întristat pe cinefili, mai ales în contextul în care cu o zi înainte fusese anunțat decesul regizorului Jean-Luc Godard.

Irene Papas a dat o nouă viață personajelor din tragediile antice

Irene Papas, născută sub numele de Eirini Lelekou, a intrat la școala de teatru la vârsta de 12 ani. Până la 18 ani, jucase deja atât Electra, cât și Lady Macbeth. Dar primul ei rol profesionist pe scenă, în 1948, a fost cel de fată mondenă petrecăreață într-un musical.

Și-a făcut debutul în film în același an, în drama „Îngeri căzuți”, de Nikos Tsiforos. A apărut în 14 filme în anii ’50, unele americane, altele europene.

„Tunurile din Navarone” (1961) a ajutat-o să se remarce. Ea a jucat în rolul de luptătoare din rezistența celui de-al Doilea Război Mondial, care a îndrăznit să facă ceea ce o echipă de sabotori aliați nu ar fi făcut: să împuște o femeie neînarmată pentru că era o trădătoare. Au urmat „Zorba Grecul” (1964) și „Z” (1969), pelicule care au consacrat-o.

În același deceniu, Irene Papas a adus în scenă și a dat o nouă viață personajelor tragice din literatura clasică. A interpretat roluri principale în „Antigona” (1961), „Electra” (1962) și „Iphigenia” (1977).

În urma interpretării tuturor acestor personaje din Grecia antică, celebra actriță avea o viziune holistică asupra lumii, viziune inspirată de istorie și filozofie. „Platon a făcut prima greșeală”, i-a spus ea lui Roger Ebert de la The Chicago Sun-Times în 1969, deplângând o întârziere inutilă a revoluției științifice. „A început să vorbească despre suflet și moralitate și i-a împiedicat pe epicurieni să cerceteze natura omului”.

Irene Papas: Star la Hollywood și opozantă a dictaturii militare

După ce s-a impus drept actriță extrem de talentată, cu o paletă uriașă de emoții, ea a jucat într-o lungă listă de filme de la Hollywood, pelicule care au făcut-o cunoscută pe plan internațional.

În 1971, a primit premiul pentru cea mai bună actriță acordat de National Board of Review pentru rolul Elena din Troia din „Femeile troiene”.

Opoziția sa față de dictatura militară din Grecia (1967 – 1974) a condus la o perioadă de exil în Italia și la New York, Irene Papas revenind în țară când junta militară a căzut.

În 1995, a primit distincția de Comandor al Ordinului Phoenix din partea președintelui grec de atunci, Kostis Stefanopoulos.