Ciolacu vrea creșterea salariului minim la 3000 de lei

Salariul minim trebuie să asigure un nivel de trai decent

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, salută adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european și susține că aceasta reprezintă un motiv în plus pentru care merită ca PSD să susțină necesitatea creșterii salariului minim pe economie.

”Adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, proiect susținut intens de PSD, este o mare victorie pentru toți acei oameni care muncesc din greu și care, în ultima perioadă, au fost cei mai afectați de criza economică și de cea de pe piața energiei.
Totodată, este un motiv în plus pentru care PSD susține necesitatea creșterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie (inclusiv prin scutirea de taxe și contribuții a 200 de lei), propunere cu care va merge în Coaliție.
Este extrem de clar acum că trebuie să creștem salariul minim. Asta spune și UE, nu doar PSD!”, a scris acesta pe pagina sa de facebook.

Creșterea salariului minim susținută și de Marius Budăi

Această afirmație vine după ce, în urmă cu doar câteva săptămâni, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, susținea că salariul minim trebuie să crească în România și că urmează a fi făcute niște propuneri în acest sens.

Aceste propuneri vizează inclusiv majorarea pensiilor cu până la 5,1%, omul politic susținând că, atâta vreme cât se va afla în funcția de ministru al Muncii, ”nu va scădea nicio pensie în România, ba, dimpotrivă, mă voi lupta ca pensiile părinților și bunicilor noștri să crească”.

Noi norme privind salariile minime adecvate pentru toți lucrătorii din UE

Cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 de abțineri, Parlamentul a adoptat miercuri o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE.

Este vorba despre stabilirea fie a unui coș de bunuri și servicii la prețuri reale, fie de stabilirea unui nivel de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut de către statele membre.

La momentul actual, în România, salariul mediu brut este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei.