ANM avertizează: 40 de grade Celsius se vor înregistra la umbră la sfârșitul săptămânii

Săptămâna viitoare va urma al 3-lea val de caniculă, potrivit meteorologilor

Căldură infernală până la finalul săptămânii în aproape toată țara, fiind cel mai lung val de caniculă din această vară. Vârful temperaturilor este așteptat în weekend, fiind vorba despre  41 de grade Celsius, la umbră. Directorul ANM, Elena Mateescu, spune că săptămâna viitoare, începând de marți, un al treilea val de căldură intensă va aduce valori ale temperaturilor de 39-40 de grade Celsius, potrivit digi24.ro.

Meteorologul avertizează că valurile de căldură se vor intensifica și, deși nu a fost atins maximul temperaturilor înregistrate în România, luna iulie este pe locul 3 in topul celor mai caniculare din istoria înregistrărilor. Tendința măsurătorilor arată creșteri de la an la an și în ceea ce privește arealul vizat.

„Vorbim, până la sfârșitul acestei săptămâni, de un al doilea val de căldură intens. Ieri am înregistrat 40 de grade la umbră la Zimnicea și Turnu Măgurele, 39 de grade în Capitală. Într-adevăr, sâmbătă este posibil să consemnăm din nou valori ale temperaturilor maxime de 39-40, posibil izolat în extremitatea sudică a țării – 41 de grade Celsius la umbră. Indicele de disconfort termic măsoară deja 80 de unități pe areale din partea de sud și sud-est a țării. Vorbim și de temperaturile resimțite, care în bună parte din țară, dar mai ales în jumătatea sudică, la această oră depășesc 40, chiar 43 de grade Celsius. Vorbim până mâine de o atenționare meteorologică de cod portocaliu – pentru 3 județe din sudul țării, acolo unde căldura va fi intensă, temperaturile maxime vor fi de 38, 39 de grade Celsius și disconfortul termic accentuat iar în aria zonelor avertizate de cod galben pentru astăzi și mâine vorbim de temperaturi care se vor situa între 33 până la 37 de grade. În continuare canicula va putea crea probleme din perspectiva disconfortului termic ridicat, acel ITU, care va depăși pragul critic de 80 de unități”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu.

 Nopțile vor fi tropicale, minimele fiind situate între 18 până la 23-24 de grade. Valul de căldură și disconfortul termic va persista în special în partea de sud și în următoarele zile.

 De la debutul săptămânii viitoare, începând de marți, un al treilea val de căldură intens va putea aduce valori de temperaturi de 39-40 de grade Celsius, a precizat directorul ANM. Elena Mateescu a afirmat că este de așteptat ca și în viitor „să discutăm de o intensificare a valurilor de căldură, atât prin frecvența și intensitatea acestora, pentru că observăm că de la an la an, din păcate, aceste situații devin din ce în ce mai frecvente și vorbim în acest an de o particularitate semnificativă”. 

Tratamentul cu nămol de Techirghiol, nerecomandat de medici în miezul zilei