Pandemia a afectat atât Bacalureatul, cât și Evaluarea Națională. S-a discutat și luat în calcul înghețarea anului școlar și încă nu s-a ajuns la vreo concluzie. În vizor rămâne situația din spitale, lupta medicilor, dar și demisiile în lanț.

Școala a cam rămas repetentă.

Am văzut mai multe reacții, atât pe platformele de socializare, cât și în viața reală, referitoare la programa școlară:

– că oricum nu se face școală, deci influența coronavirusului e nulă;

– că se face mai multă școală de acasă, on-line, deci influența coronavirusului e nulă;

– că atât absenteismul, cât și promovabilitatea la BAC cam scârțâie, deci influența coronavirusului e nulă;

– că ghiozdanele sunt prea grele, cărțile sunt prea multe și programa e prea stufoasă.

Cu toate astea, în momentul în care au fost închise școlile și suspendate cursurile, părinții de mai sus nu erau atât de relaxați. Din contră, s-a discutat, s-a protestat, s-a acuzat, până s-a ajuns la concluzia că, de fapt, avem nevoie de școală. Exact cum se discută acum că, de fapt, avem nevoie de medici.

În momentul de față, nimeni nu știe nimic, nici părinții guralivi, nici profesorii blazați, nici condica.

USR propune niște luni de vară (august/septembrie) pentru examene și prelungirea duratei aferente cursurilor predate prin intermediul televiziunii naţionale şi mutarea orei de difuzare a lor între orele 10 şi 15:

”Uniunea Salvaţi România solicită Ministrului Educaţiei Naţionale, Monica Anisie, o serie de măsuri urgente având în vedere că şcolile sunt închise de pe 10 martie şi până la această oră nu s-au luat nişte decizii clare şi predictibile privind Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul”.

”De asemenea, este esenţial ca Ministerul Educaţiei să adapteze programa şcolară pentru examenele Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului având în vedere că predarea online a materiei în această perioadă este deficitară, dar mai ales pentru că în România sunt peste 500.000 de elevi care nu au acces la niciun fel de mijloc electronic de comunicare”.

Atât ideile, cât și propunerile, mi se par decente și de bun simț, chit că nu ar fi fost propuse de USR, ci de oricare alt partid. Au existat văicăreli că se închid școlile. Nu a trecut nici măcar o lună de la închidere și, alături de părinți, profesori și elevi, mă gândesc că vacanțele fără sfârșit sunt cele mai triste vacanțe. Pentru prima dată în viață.

Citește și: Robu, nemulțumit de medicii „dezertori”

#News