Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, aduce în discuție situația din învățământ. Nu există încă o dată exactă pentru începerea cursurilor. Pentru începerea tuturor cursurilor. Și, mai interesant, nu există încă un termometru funcțional. Și mai e ceva: educația e încă pe pauză și examenele nu mai au nici date exacte, și nici un număr exact.

Elevii rămân elevi, ca o funcție și-un număr matricol. Examenele rămân examene doar ca titlu:

”În legătură cu elevii este o problemă mai complicată, pentru că Bacalaureatul și Evaluarea Națională de anul acesta sunt total diferite decât bacalaureatele și examenele de până acum. Vor da examen numai din materia învățată în primul semestru și dacă nu vor fi lăsați să-și dea examenul anul acesta, la anul nu vor mai da în aceleași condiții examenele și e o mare problemă.

Ar trebui ca Ministerul Învățământului și în general cei care organizează astfel de examene să găsească soluții. Poate că o soluție ar fi ca cei care sunt depistați cu temperatură în ziua aceea să fie dirijați în alte săli decât cei fără temperatură, de exemplu, dar în niciun caz nu ar trebui înlăturați de la examene, pentru că există această problemă specială anul acesta.

În plus, dacă ar da la toamnă examenul, când le-ar trece febra, ar fi o problemă cu repartizarea lor în licee, pentru că locurile s-ar ocupa în liceele bune, facultățile și-ar ocupa locurile, deci ar fi o mare problemă pentru ei. Vor trebui găsite soluții, pentru că dacă acei copii se duc până la școală înseamnă că sunt apți de a da examen”, a declarat Augustin Zegrean.

Într-un registru mai comic și cu un accent pus pe eterna nepregătire românească, Zegrean continuă:

”Nu ar trebui să ne prindă toate pe nepregătite. Și iarna ne prinde întotdeauna pe nepregătite pe noi. Legislația trebuia de mult pregătită pentru așa ceva. Nu trebuie să aștepți să vină pandemia ca în timpul ei să faci legi.

Sigur că nu poți să prevezi totul de la început sau cu mulți ani în urmă, dar lucrurile acestea ar trebui să fie reglementate. Există un Cod al muncii în care ar putea să scrie ce se întâmplă dacă într-o zi un angajat nu este primit la muncă.

Și dacă tot nu este scris acum, au făcut o grămadă de ordonanțe și de legi în perioada aceasta și puteau să le ia în considerare, pentru că nu va dura numai o lună starea aceasta de alertă, va dura mai mult, văd că medicii ne spun că acest virus o să ne mai bântuie multă vreme.”

Gândim tardiv, legile se dau la fel de tardiv și nu suntem pregățiți. Cândva, prin 2015, incendiul de la Colectiv ne-a explicat clar cât suntem de mici, de nepregățiți și de superficiali. Au trecut 5 ani și nu s-a schimbat nimic, nu ne schimbăm. Doar așteptăm. Doar că așteptarea nu este și nu a fost niciodată o soluție.

Citește și: Frode Forland și elevii care nu se tem de coronavirus

#News