Ministerul Educației a anunțat un nou termen pentru depunerea dosarelor pentru burse

Din al doilea semestru al acestui an școlar a fost ridicat pragul de la care se acordă bursele de merit, de la 8,50 la 9,50

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la Digi 24, că va da un ordin prin care, termenul până la care părinții și elevii pot depune dosarul pentru burse va fi prelungit până cu o săptămână, până pe 7 februarie.

„Au fost unele probleme pe care le înțeleg cu privire la componența dosarului pentru obținerea acestor burse. Înțelegând aceste probleme, mâine, printr-un ordin de ministru va fi extins termenul cu o săptămână, până pe data de 7 februarie”, a spus Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a precizat că vor fi aduse și o serie de clarificări cu privire la sistemul de burse, dat fiind faptul că deși de mai bine de 10 ani criteriul de acordare al burselor a funcționat în baza mediei din anul precedent, atât părinții, cât și elevii au aflat abia acum.  „Aș vrea să vă spun că raportarea la media anului precedent este un criteriu care funcționează de 11 ani, nu este introdus anul acesta. Dar pe baza promovării acestui subiect, mulți dintre părinți și elevi au aflat abia acum, după 11 ani, că elevii obțin burse pe baza mediei încheiate în anul școlar precedent”, a mai spus Cîmpeanu.

Noi criterii de acordare

Potrivit HG pentru aprobarea cuantumului minim al burselor școlare, în semestrul al doilea al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de: 500 lei, pentru bursa de performanță, 200 lei, pentru bursa de merit, 150 lei, pentru bursa de studiu și 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Altfel, criteriile de acordare a burselor școlare au fost schimbate, „în timpul jocului”, de către Ministerul Educației,  cu aplicare din semestrul al doilea, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

Concret, bursele de merit se acordă din semestrul al doilea al acestui an școlar pentru elevii cu medii peste 9,50, față de 8,50 cum era până acum. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7,50 și 9,50, în loc de 7,00 – 8,50, cum era pragul în ordinul precedent.

Bursele de performanță au, în mare, criterii de acordare neschimbate. A fost eliminat articolul care prevedea că „în perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică de 10”, fiind înlocuit cu „pot primi bursa doar elevii promovați”.

Aceste „tăieri” ale burselor i-au nemulțumit pe reprezentanții elevilor, care au transmis că astfel 730.000 de elevi vor rămâne fără burse. Sorin Cîmpeanu și-a motivat această decizie, după ce la finalul anului școlar trecut 754.000 de elevi aveau note de peste 8,50, comparativ cu anul precedent, când numărul acestora era de numai 123.000 de elevi. Mai mult, ministrul a subliniat că această creștere, din punct de vedere statistic, arată că sunt probleme.

Citește și: 530 de milioane de lei alocați pentru bursele elevilor în bugetul pe 2021