Val de cazuri de gripă în decurs de o săptămână, la Constanța

Săptămâna trecută, în județul Constanța s-au înregistrat 115 cazuri de gripă, comparativ cu doar 21 câte erau în săptămâna precedentă

Numărul cazurilor de gripă a crescut de mai bine de cinci ori în decurs doar șapte zile la Constanța. Potrivit raportărilor făcute de Direcția de Sănătate Publică, săptămâna trecută, în tot județul Constanța s-au înregistrat 115 cazuri de gripă, comparativ cu doar 21 câte erau în săptămâna precedent,potrivit g4media.ro.

  A scăzut, în schimb, numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare, de la peste 5.600 de cazuri, la 3.500 de îmbolnăviri.

Potrivit DSP Constanța, numărul pacienților diagnosticați cu pneumonii a rămas la același nivel, adică puțin peste 1.000. DSP Constanța trage un semnal de alarmă și face câteva recomandări populației pentru limitarea îmbolnăvirilor.  Potrivit specialiștilor, trebuie respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare, trebuie evitate spațiile aglomerate și purtată masca de protecție în spațiile închise. În cazul copiilor care prezintă simptomele unei viroze respiratorii se recomandă izolarea, fiind important să nu meargă în comunități. De asemenea, este importantă aerisirea încăperilor sau a birourilor și menținerea unei temperaturi de 18 – 20 de grade.

​România este în pragul declarării epidemiei de gripă, după ce numărul de îmbolnăviri a crescut rapid în ultima perioadă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că există un algoritm care duce la declararea stării de epidemie: o creştere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din total.

„Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital în perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte. Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie – orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a afirmat Rafila.

Stratul de zăpadă de la Bâlea Lac, cel mai mic din ultimii 45 de ani