Stratul de zăpadă de la Bâlea Lac, cel mai mic din ultimii 45 de ani

Pe 1 ianuarie s-a înregistrat un record de temperatură la Bâlea Lac, unde au fost 6,5 grade ziua şi 4,8 grade noaptea, fiind cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie aici, de când se fac măsurători, adică de 45 de ani.

La stația meteo Bâlea Lac s-au înregistrat maxime termice record și cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani, spun meteorologii. Primele zile din 2023 au adus valori istorice la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, fiind înregistrate recorduri de căldură şi cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani de când se fac măsurători, a declarat miercuri, meteorologul Narcisa Milian de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu, potrivit digi24.ro.

Potrivit acesteia, în 1 ianuarie s-a înregistrat un record de temperatură la Bâlea Lac, unde au fost 6,5 grade ziua şi 4,8 grade noaptea, fiind cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie aici, de când se fac măsurători, adică de 45 de ani.

De asemenea, şi ziua de 2 ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteo, la Bâlea Lac, pentru că aici ziua au fost 8,3 grade şi noaptea 3,4 grade.


„Astăzi (miercuri – n.r.) sunt 26 de centimetri de zăpadă la Bâlea Lac. Nu am mai avut 26 de centimetri, am avut 30 de centimetri în 1990”, a explicat Narcisa Milian. Meteorologii estimează că va ninge în cursul nopţii şi joi, după care se va opri, fiind aşteptată din nou zăpadă începând cu 9 ianuarie. „O să ningă un pic în noaptea asta şi mâine noapte, pe urmă se opreşte şi mai vine un val în 9, 10 şi 11 ianuarie, când va ninge sigur în toată zona de munte”, a adăugat Narcisa Milian. Stratul mic de zăpadă înseamnă că nu există pericol de avalanşă, avalanşele fiind ceva obişnuit pentru Munţii Făgăraşului, în lunile de iarnă. Zăpada este foarte puţină în această perioadă la Bâlea Lac, din cauza încălzirii temperaturii, în zilele de 1 şi 2 ianuarie şi în nopţile ce le-au urmat, termometrele de la staţia meteo  înregistrand maxime istorice. „A fost foarte cald, au fost maxime, recorduri de temperaturi la majoritatea staţiilor. A fost frumos la munte şi s-a topit zăpada. De câteva zile sunt recorduri de temperaturi”, a mai spus meteorologul. 

Trafic crescut la ieşirea din România, prin Vama Nădlac II