Zeci de organizaţii ale societăţii civile solicită decontarea avortului la cerere

.Organizaţiile atrag atenţia că accesul la avort a devenit din ce în ce mai dificil în România în ultimii ani.

Peste 250 de organizaţii ale societăţii civile din România solicită decontarea avortului la cerere, într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, potrivit digi24.ro.

.Organizaţiile atrag atenţia că accesul la avort a devenit din ce în ce mai dificil în România în ultimii ani.

Potrivit semnatarilor scrisorii, creşte astfel numărul de avorturi efectuate „în condiţii de risc”. Decontarea procedurii va asigura femeilor acces universal şi sigur la acest serviciu medical, indiferent de vulnerabilităţile şi identităţile lor, putând fi realizată monitorizarea numărului de proceduri efectuate în instituţiile medicale aflate în contract cu CNAS, lucru care va ajuta la identificarea instituţiilor, localităţilor şi judeţelor în care acest serviciu medical esenţial nu este furnizat, se arată în scrisoarea deschisă.
Potrivit organizaţiilor semnatare, în ultimii trei ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), peste 300 de femei au făcut avorturi în condiţii nesigure. Motivul pentru creşterea „avorturilor nesigure” este că din ce în ce mai multe spitale nu mai le oferă pacientelor posibilitatea de a face avort, invocând motive religioase, etice sau morale.

În primele şase luni ale acestui an, 13 judeţe din ţară nu au raportat niciun avort la cerere, faţă de 11 judeţe în 2021

În trei dintre aceste judeţe, Olt, Hunedoara şi Vâlcea,  nu există acces la avort la cerere nici în sistemul public, nici în cel privat. La nivel naţional, au fost efectuate 6.728 de avorturi la cerere, dintre care 2.597 în spitale publice, celelalte 4.131 fiind efectuate în clinici şi cabinete private, unde preţul unui avort ajunge până la 4.500 de lei. Uneori, femeile, în special cele vulnerabile, nu au acces la avort, fie pentru că locuiesc într-un judeţ în care procedura la cerere nu este disponibilă, fie deoarece nu îşi permit să plătească acest serviciu medical în sistemul privat, se arată în scrisoarea deschisă. În spitalele publice, preţul unui avort la cerere poate ajunge până la 1.000 de lei, pastilele pentru avortul medicamentos costând până la 600 de lei, în condiţiile în care salariul minim net în România este de 1.524 de lei, menţionează reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile.

Filme documentare pe probleme de mediu, vizionate gratuit în București și Sibiu