Victor Costache
Victor Costache

Ovidiu Gheorghe Tocaciu, președintele ALDE Sibiu, îi cere demisia ministrului Sănătății, Victor Costache, numind această eventuală demisie ca fiind una de onoare. Scandalul a pornit de la faptul că Victor Costache s-ar fi angajat la Clinica Privată Polisano, din Sibiu, cu toate că acesta este deja și ministru.

Ludovic Orban declara ieri faptul că nu are de ce să-l retragă din funcție pe Costache, întrucât nu consideră că jobul său la clinica din Sibiu ar reprezenta un conflict de interese, întrucât chirurgul operează în weekend, în loc să se ducă în vacanțe.

Citește și: Ludovic îl ține pe Costache în palma Ministerului Sănătății

„Ministrul multi-lateral dezvoltat al Sănătăţii trebuie să plece. A fi ministrul sănătăţii în România presupune foarte multă muncă şi timp dedicat problemelor grave cu care încă se confruntă sistemul medical din România. Totuşi, aflăm cu surprindere, că actualul ministru Victor Costache este un fel de Napoleon al medicinii şi politicii: el este ministru de luni până vineri şi chirurg practicant sâmbătă şi duminică”, se arată în comunicatul ALDE Sibiu.

Tocaciu susține că Victor Costache ar fi încălcat legea, întrucât a asigurat clinicii la care este angajat banii din care acesta își primește salariul de aproximativ 4.000 euro.

„Contractul de 4.000 de euro pe lună încheiat cu Spitalul Polisano din Sibiu, la câteva zile după ce a depus jurământul de ministru al Sănătăţii, este de fapt o găselniţă tehnică pentru a continua contractul deja existent de mulţi ani cu acest spital privat. Şi nu ar fi nicio problemă. Doar că la alte câteva zile, conform presei centrale, domnul ministru Costache a adăugat cu pixul său pe proiectul privind desfăşurarea programelor naţionale de sănătate şi 3 spitale private din luna decembrie 2019. Unul dintre ele este Spitalul Polisano din Sibiu! Iar programul naţional este cel de boli cardiovasculare, mai exact chirurgie cardiovasculară copii, adică exact cazurile pe care medicul Costache le operează în week-end. Pe scurt ministru a asigurat firmei care deţine Spitalul Polisano resursele financiare pentru a-i putea plăti salariul său de 4.000 de euro pe lună şi ceva extra. Credem că un astfel de demers este contrar legii şi atinge sfera penalului, prin abuzul în serviciu. În mod normal ministrul Sănătăţii ar trebuie să demisioneze, ca un act de onoare şi să nu aştepte orgenele de control să îl cerceteze şi apoi judece pentru aceste decizii”, spune liderul ALDE Sibiu, Ovidiu Gheorghe Tocaciu.

Citește și: Costache se victimizează, nu demisionează

În contrapartidă, ministrul Sănătății, Victor Costache, a replicat pe Facebook:

„Ca ministru, am făcut toate demersurile legale pentru a mă convinge că în timpul meu liber pot profesa. Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieţi, când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei mele. Şi credeţi-mă, e greu să aleg: să merg în sala de operaţii sau să stau alături de copiii mei. La Spitalul Polisano, aşa cum am spus aseară la B1 TV, operaţiile sunt pro bono, dar legea m-a obligat să semnez un contract de muncă. Jurnaliştii l-au prezentat, dar precizez că aveam nevoie de acest contract ca să profesez legal în weekend, ca medic primar. Altfel, ar fi însemnat să fac operaţii în afara legii. Pentru a evita orice discuţie, înainte de a prelua mandatul de ministru, am făcut demersuri la cea mai înaltă instituţie a statului, abilitată în acest domeniu, Agenţia Naţională pentru Integritate”

Foto

#News