Colectiv - Foto: HashtagNews.ro

Cu toate că afirmă că unele lucruri s-au mai schimbat în sistemul medical românesc, actualul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru recunoaște că lucrurile nu sunt perfecte. Printre punctele forte s-ar număra modificarea legislației pentru reducerea și optimizare „a timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave” și dotarea a 6 secții din spitalele din țară cu echipamente medicale noi, în valoare de 33 milioane de euro, printr-unul dintre programele puse la dispoziție de Banca Mondială.

„Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această data gândul nostru se îndreaptă la tinerii care și-au pierdut viața în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar și către cei care au supraviețuit. După 5 ani, lucrurile pentru tratarea `marelui ars` în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro”, transmite Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru: „Anul acesta trebuia să înceapă construcția celor 3 noi centre multifuncționale de mari arși, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar am găsit toate proiectele mult întârziate”

Citește și editorialul: Vineri, 30 octombrie, ceață

Chiar și așa, ministrul Tătaru recunoaște că, în continuare, după 5 ani, vorbim tot despre un număr de 23 de paturi destinate pacienților afectați de arsuri, ministerul Sănătății fiind nevoit și acum să apeleze la bunăvoința clinicilor din alte țări.

„Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele. Anul acesta trebuia să înceapă construcția celor 3 noi centre multifuncționale de mari arși, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar am găsit toate proiectele mult întârziate. Am reușit ca, pentru Centrul de mari arși de la Timișoara, care este și cel mai avansat proiect, să obținem în data de 18 august 2020 autorizația de construcție și suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitație pentru execuția clădirii. Licitația va fi lansată în luna noiembrie”, a mai spus Tătaru.

Citește și: Ponta se dă rănit, astăzi, la 5 ani de Colectiv

#News