Groelanda
Groelanda. Sursa foto: Pixabay.com

 Oamenii de știință avertizează asupra faptului că nivelul mării va crește alarmant de mult din cauza topirii calotei glaciare din Groenlanda, acest lucru fiind acum un proces inevitabil, potrivit digi24.ro. Fenomenul va avea loc chiar dacă arderea combustibililor fosili care provoacă actuala criză climatică ar urma să se termine imediat.

Alți oameni de știință au avertizat anul trecut că o parte importantă a calotei de gheață a Groenlandei se află la un punct critic. „Minimul de 27 de centimetri reprezintă deficitul de creștere a nivelului mării pe care l-am acumulat până în prezent și asta ne va costa indiferent de ceea ce facem în viitor”, a spus dr. William Colgan, coautor al studiului.

Deoarece procesul de răspândire în atmosferă a emisiilor de CO2 continuă, topirea altor calote glaciare și expansiunea termică a oceanului va face posibilă o creștere cu mulți metri a nivelului mării

În aceste condiții, în care sute de milioane de oameni locuiesc în regiunile de coastă, există pericolul apariției inundațiilor din cauza creșterii nivelului mării, acesta fiind unul dintre cele mai grave efecte pe termen lung ale crizei climatice.

Anul record de topire al Groenlandei a fost 2012, dar topirea calotei glaciare va produce o creștere cu 78 centimetri a nivelului mării, au avertizat oamenii de știință. Studiile anterioare au folosit modele computerizate ale comportamentului calotei glaciare pentru a estima pierderile viitoare, procesele fizice  find complexe, fapt care conduce la apariția unor incertitudini semnificative privitoare la rezultatele finale.

Înotătorul Avram Iancu vrea să stabilească un nou record: traversarea brațului Chilia