Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra pericolului singurătății

OMS a înființat o Comisie pentru Conexiune Socială

Batrini
Batrini sursa foto pixabay

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut din singurătate o prioritate globală în domeniul sănătății și a anunțat lansarea unei Comisii pentru Conexiune Socială, potrivit g4media.ro.

În următorii trei ani, comisia se va concentra asupra modalităților de abordare a „amenințării presante pentru sănătate” a singurătății.

Se vor analiza cele mai recente date științifice și elaborând strategii pentru a-i ajuta pe oameni să-și aprofundeze legăturile sociale. Comisia este coprezidată de Chido Mpemba, trimisul pentru tineret al Uniunii Africane, și de dr. Vivek Murthy, șeful Serviciului de Sănătate Publică al SUA. Acesta a scris și a vorbit pe larg despre riscurile izolării sociale și a făcut din această problemă una dintre preocupările sale principale în timpul mandatului său. „Oamenii pot ajunge cu ușurință la margine și se pot izola. Iar acest lucru le afectează rezultatele în materie de sănătate”, a spus DeSalvo.

Singurătatea a atras recent multă atenție în sectorul sănătății publice. Săptămâna trecută, statul New York a numit-o pe dr. Ruth Westheimer, terapeut sexual, drept primul său ambasador al singurătății.

 Murthy a prezentat un cadru pentru a aborda singurătatea și pentru a „repara țesătura națiunii noastre”. Și nu este doar un fenomen american, în 2018, Marea Britanie și-a numit, în premieră, un ministru pentru singurătate. Cercetările arată că lipsa anumitor tipuri de conexiuni sociale este legată de o sănătate mintală precară și chiar de o sănătate fizică precară. Persoanele cărora le lipsește conexiunea socială se confruntă cu un risc mai mare de a muri prematur. Aceasta a fost asociată de mult timp cu o funcție imunitară slabă, cu probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, și cu declinul cognitiv.

Persoanele izolate tind să aibă mai multe obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool în exces și mai mult sedentarism

Impactul singurătății asupra sănătății este atât de profund, încât un studiu a comparat-o cu fumatul a până la 15 țigări pe zi. Un sondaj realizat în 142 de țări, publicat luna trecută, arată că aproape 1 din 4 adulți a declarat că se simte foarte sau destul de singur. Unele studii au constatat că peste jumătate dintre copii și adolescenți se simțeau singuri cel puțin o parte din timp. „Coeziunea socială, conectivitatea, singurătatea contează pentru rezultatele sănătoase pentru oamenii de toate vârstele, indiferent unde se află”, a spus DeSalvo. Ea speră că noua comisie a OMS va oferi stadiul dovezilor pentru a ajuta sistemele de sănătate din întreaga lume să înțeleagă cum să abordeze mai bine legătura dintre singurătate și rezultatele slabe pentru sănătate, cum ar fi bolile de inimă. Noul corp al Moscheii din București, inaugurat în Sectorul 5