Producția de brânză feta, afectată de inundațiile devastatoare din Grecia

80.000 de oi și capre au murit în regiunea care produce 40% din brânzeturile feta grecești

Brinza feta
Brinza feta sursa foto pixabay

Grecia se confruntă cu impactul distrugător al furtunii Daniel asupra unuia dintre cele mai cunoscute exporturi ale sale: brânza feta, scrie Financial Times. Aproximativ 40% din brânzeturile moi ale țării sunt fabricate din lapte de oaie și de capră produs în regiunea centrală a Tesaliei, care a fost măturată de inundațiile care au devastat recent mai multe țări mediteraneene. Fermierii greci au pierdut aproximativ 80.000 de capre și oi în urma dezastrului – iar menținerea în viață a animalelor supraviețuitoare este dificilă în condițiile în care hrana pentru animale este insuficientă, potrivit g4media.ro.

În timp ce fermierii se resimt din cauza distrugerii mijloacelor lor de trai, consecințele torenților au un impact și asupra industriei din regiune.

„Cea mai mare lovitură este că mulți crescători din zonă spun că, după inundații, nu vor să se mai întoarcă la profesia lor”, a declarat Christos Apostolopoulos, președintele asociației producătorilor de lactate din Grecia. Fermierii se așteaptă la pagube de milioane de euro în urma furtunii Daniel, cea mai gravă care a lovit țara în aproape un secol. În ziua de 7 septembrie, în doar 12 ore, a plouat aproape dublu față de cantitatea care cade de obicei în Atena într-un an. În Grecia, 16 persoane au murit în urma inundațiilor. Aproximativ un sfert din terenurile folosite pentru agricultură și producție industrială din Tesalia au fost inundate – și probabil că nu vor mai fi fertile în anii următori – împreună cu sute de clădiri, iar multe poduri și părți din rețelele feroviare și rutiere ale țării au fost distruse.

„Toată lumea vorbește despre costul inundațiilor … în câteva luni, vor exista reacții în lanț [care vor duce] în special la prăbușirea micilor afaceri”, a declarat Yannis Karastergios, consultant agricol în zonă.

În afară de pierderile de animale, el a spus că multe depozite nu au putut fi reparate, iar fermierii au pierdut tone de furaje. Grecia produce aproximativ 140.000 de tone de feta pe an, exportând aproximativ 65% din producție. Cea mai mare fabrică de feta din Grecia este Hellenic Dairies, care are sediul în Trikala, în nord-vestul Tesaliei. Aceasta a fost nevoită să se închidă timp de două săptămâni, deoarece apa și noroiul au acoperit utilajele, pagubele fiind estimate la 25 de milioane de euro. De atunci, fabrica a fost redeschisă.  1,3 tone de canabis confiscate dintr-o seră din județul Neamț