Începutul anului școlar se află într-un impas major, cel puțin la nivelul Capitalei, după ce o parte dintre deciziile luate de autorități naționale, dar aplicabile de cele locale, sunt contestate de Clotilde Armand, candidata USR PLUS la Primăria Sectorului 1.

Săptămâna trecută, Guvernul a anunțat că au fost alocate, din fonduri externe nerambursabile, 175 de milioane euro, din care 100 de milioane pentru achiziționarea de tablete și echipamente electronice pentru învățământul online, respectiv 50 de milioane de euro pentru achiziționarea de măști și materiale igienico-sanitare. Pentru banii de la guvern pot aplica autoritățile locale, inspectoratele școlare județene, precum și unitățile școlare.

Concret, Clotilde Armand se opune licitației pentru achiziționarea celor 45.000 de tablete pentru elevi, promise în luna martie de Dan Tudorache, actualul primar.

Armand acuză faptul că prețul acestora este peste nivelul pieței libere, conform invitației de ofertare, prețul de achiziție (cel mai bun raport calitate-preț) este de 1.739 de lei (78.255.000 de lei în total).

La Cluj, Emil Boc a achiziționat 1.678 de tablete pentru elevii din medii defavorizate la prețul de 750 de lei.

Măștile gratuite, „mită electorală”

Totodată, membrii partidelor aliate USR și Plus se luptă din răsputeri să anuleze în Sectorul 1 decizia luată de Comandamentul Municipal pentru Situații de Urgență (CMSU) ca autoritățile locale să se ocupe de distribuirea gratuită a măștilor de protecție. CSMU este aceeași instituție care a decis ca masca să fie obligatorie în anumite spații și locuri publice.

USR PLUS consideră că aceste măști, care sunt distribuite conform legii prin intermediul Primăriei Sectorului 1, sunt „mită electorală”.

Conform ziuanews.ro, USR PLUS a solicitat „o întrunire urgentă” a comitetului, însă Biroul Electoral Sector 1 i-a liniștit: Nu există nicio plângere sau sesizare a cetățenilor în privința distribuirii de măști gratuite, acestea nefiind însemnate cu emblema vreunui partid politic. Mai mult, distribuirea lor se face în cadrul unui program municipal, citează sursa menționată.

Citește și: Tudorache vrea 45 de mii de tablete pentru copiii din Sectorul 1

#News