tablete elevi

Surpriză neplăcută venită, luni, dinspre Guvern. Sumele de bani cheltuite de autoritățile locale pentru achiziționarea de echipamente electronice, dar și materiale sanitare, necesare pentru începerea anului școlar, vor fi decontate începând cu 1 octombrie, dar doar cele efectuate după data de 1 august, a transmis Ionel Dancă, șeful cabinetului primului ministru.

„Din fonduri externe nerambursabile a fost alocat un buget de 175 de milioane de euro, care urmează să finanțeze următoarele categorii de achiziții: 100 de milioane de euro sunt destinate pentru achiziția de tablete și dispozitive electronice pentru învățământ online pentru un număr de aproximativ 500.000 de elevi.

50 de milioane de euro vor fi fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziția materialelor de protecție sanitară și medicală. Vorbim despre măști și dezinfectanți în școli.

25 de milioane de euro vor fi sume alocate pentru achiziția de containere sanitare mobile, care vor beneficia în același timp de o finanțare de 5.000 de euro per container pentru racordul acestora la infrastructura de apă și canalizare.

Practic vorbim de un număr de aproximativ 5.000 de containere sanitare, care vor permite, la începerea anului școlar, să asigure necesitățile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea și pentru asigurarea necesităților din punct de vedere sanitar ale elevilor”, a spus Dancă.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern, susținut de Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern, susținut de Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului #IonelDanca

Publicată de Guvernul României pe Luni, 24 august 2020

Se decontează doar cheltuielile de după 1 august


Pentru banii de la guvern pot aplica autoritățile locale, inspectoratele școlare județene, precum și unitățile școlare. Acestea pot aplica în mod individual sau prin parteneriat și pot cere decontarea cheltuielilor începând din luna octombrie. Ionel Dancă a precizat că este permisă doar decontarea cheltuielilor efectuate începând cu 1 august.

În luna mai, primarul Clujului, Emil Boc a achiziționat, prin intermediul școlilor,  2.098 de tablete pentru elevii care provin din familii ce nu dețin calculator, laptop sau tabletă. „Investiția în educație este cea mai eficientă investiție din lume întrucât este ferită de riscul falimentului”, scria la acel moment Boc, citat de clujcapitala.ro.

De partea cealaltă, primarul de Galați, Ionuț Pucheanu, respectiv de Constanța, Decebal Făgădău au precizat săptămânile trecute că ei așteaptă să vadă ce decide guvernul în legătură cu aceste achiziții.

Citește și: Primarul Galațiului vrea bani (și) de la Guvern pentru tabletele elevilor

#News