Pandemia cu noul coronavirus are și părțile ei bune – digitalizarea instituțiilor publice românești. Acest aspect este unul bine venit pentru contribuabili, care astfel nu mai pierd vremea pe la ghișee, dar mai mult, evită aglomerația din instituții.

Serviciul de programări online este o disponibil pe site-ul www.anaf.ro, la rubrica Servicii online, poziția 5, unde contribuabilii se pot programa atât pentru întâlnirea cu un inspector ANAF, cât și pentru identificarea vizuală on-line pentru aprobarea înregistrării în Spațiul Privat Virtual.

Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală au dezvoltat și implementat o nouă facilitate a serviciului Spatiul Privat Virtual (SPV) pentru persoanele fizice: identificarea vizuală online. Aceasta este operațională  începând de marți, 11 august.

Identificarea persoanelor fizice care doresc să se înregistreze în SPV poate fi efectuată de la distanță și prin intermediul unei sesiuni video, adică prin identificare vizuală online, anunță Administrația Județeană a Finanțelor Publice Galați, citat de cotidianul local Viața liberă.

Aprobarea înrolării în Spațiul Privat Virtual a persoanelor fizice, care se înregistrează cu nume utilizator și parolă, se poate realiza de la distanță și prin identificarea cu numerele atribuite documentelor din cele zece categorii acceptate de aplicație. Printre acestea se numără notificările privind destinația sumei de 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii, notificările privind nedepunerea în termen a declarației de venit sau de impunere, decizii de impunere, somații etc., mai precizează sursa citată.

„Precizăm că, pentru primirea contribuabililor pe bază de programare, în incinta unităților fiscale sunt amenajate încăperi dedicate, de regulă în apropierea punctelor de acces în sedii, astfel încât să se limiteze pe cât posibil contactul dintre vizitatori si personalul ANAF. De asemenea, la nivelul fiecarui sediu ANAF au fost organizate sensuri de intrare/ieşire dedicate acestor spaţii, precum şi montarea de indicatoare privind păstrarea distanţei de doi metri”, transmite ANAF, citat de Digi24.

Reamintim că portalul Ghiseul.ro oferă posibilitatea de a plăti online cu cardul parţial sau total taxele si impozitele locale, precum şi amenzile contravenţionale, iar dovada plăţii se primeşte pe e-mail în doar câteva minute de la plata efectivă. Alte taxe şi impozite ce pot fi achitate prin Ghiseul.ro sunt taxele pentru autorizaţii de funcţionare, taxa pentru înregistrarea de vehicule neînmatriculate, taxa pentru venituri obţinute din prestări servicii, taxa pentru cartea de identitate, dar şi taxe speciale precum taxa pe divorţ.

Citește și: Parlamentul a votat dublarea alocațiilor. Cîțu: „Cei care au votat ar putea să doneze din venituri”

#News