Zdob și Zdub și Frații Advahov (Instagram)

Zdob și Zdub și Frații Advahov au câștigat preselecția națională pentru Eurovision 2022, ce va avea loc la Torino după ce grupul rock Maneskin a luat trofeul Eurovision, cu piesa „Zitti e buoni”. Victoria italienilor a venit în urma votului telespectatorilor, care a răsturnat ierarhia după jurizarea țărilor participante, unde se aflau pe primele poziții Franța și Elveția.

Zdob și Zdub reprezintă Republica Moldova pentru a treia oară la Eurovision, însă de data aceasta o vor face în colaborare cu orchestra Frații Advahov. Concursul muzical din Moldova s-a desfășurat sâmbătă, 29 ianuarie, la televiziunea publică, în cadrul unor audieri live, la care au participat 28 de interpreți. Piesa câștigătoare a fost lansată acum o lună, cu ocazia apariției cursei de tren Chișinău- București.

După ce Zdob și Zdub și Frații Advahov și-au luat „biletul” de Italia, nu au întârziat să apară reacțiile din România.

Astfel, Dan Negru a venit cu o propunere, deși ea nu poate fi pusă în practică, dat fiind faptul că în România s-au încheiat deja preselecțiile pentru Eurovision, încă din decembrie, iar acum deja se filmează videoclipurile pentru cele 46 de piese care s-au calificat în prima fază a semifinalei competiției. Finala Eurovision România va avea loc în 5 martie.

„Cu câteva minute în urmă Moldova a ales melodia care se va duce la Eurovision. În plin scandal Rusia-Ucraina, Moldova trimite în Europa un mesaj unionist. « Trenulețul Chișinău – București» a celor de la Zdob și Zdub e o melodie care vorbește despre hora care se joacă la fel și-ntr-o țară și-n cealaltă. Două țări, aceeași horă! Chișinău-București e refrenul cântecului! Urmează România! Acum știm mutarea Moldovei într-un Eurovision unde contează doar jocurile geo-politice”, a scris Dan Negru pe contul său de Facebook.

De altfel, acesta și-a arătat aprecierea față de moldoveni, care duc pe marile televiziuni europene, în prime time la Eurovision, un cântec despre unire, despre Chișinău-București.

„Aștept alegerea României! Cum ar fi să fie aceeași melodie? Cuza la Eurovision… Îi provoc pe Zdob și Zdub  să se înscrie și la preselecția românească! Altfel, Grigore Vieru avea dreptate: «Patria este ca un copil: dacă uiţi de ea, poate să plece de acasă… »”, și-a încheiat Dan Negru „provocarea” pentru cei care au ajuns la a treia prezență la Eurovision.

Cele două semifinale Eurovision vor avea loc în 10 mai și 12 mai, iar finala va fi în 14 mai.

Citește și: Rockerii din Italia au răsturnat situația de la Eurovision