Maneskin (Italia)

Grupul rock Maneskin a câştigat concursul european Eurovision, cu piesa „Zitti e buoni”, în urma votului telespectatorilor, care a răsturnat ierarhia după jurizarea țărilor participante, unde se aflau pe primele poziții Franța și Elveția. Pentru Italia, aceasta este a treia victoria în istoria concursului ajuns la a 65 ediție. Finala Eurovision s-a desfășurat la Rotterdam, cu 3.500 de spectatori, după ce anul trecut competiția a fost anulată din cauza pandemiei.

Au urmat în ierarhie Franța cu 499 de puncte și Elveția cu 432 de puncte.  Acum, Italia va trebui să găzduiască următoarea ediție Eurovision Song Contest, cea din 2022.

„Vrem doar să spunem, întregii Europe, întregii lumi: rock ‘n’ roll-ul nu moare niciodată!”, a declarat Damiano David, solistul trupei Maneskin, după ce formația, din care fac parte trei băieți și o fată, a fost anunțată câștigătoare a competiției.

România, a treia „înfrângere”

România, reprezentată de Roxen, a ratat calificarea în finala Eurovision 2021, pentru a treia oară consecutiv. Punctajul maxim al juriului din România a fost anunțat de gimnasta Cătălina Ponor. Juriul din România a acordat cele 12 puncte Maltei, în timp ce publicul din România a votat pentru reprezentanta Republicii Moldova, Natalia Gordienko.

Reamintim că Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs, până în acest an, au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut într-o finală Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, interpretată de Mihai Trăistariu.

Premiere la Eurovision

Marea Britanie, una dintre cele cinci țări plătitoare (big five), calificată direct în finală și reprezentată de James Newman, nu a obținut niciun punct la Eurovision 2021, nici din partea juriilor naționale, nici din partea publicului. Este pentru a doua oară când Regatul Unit termină pe ultimul loc, dar este o premieră să nu obțină niciun punct.

Și o altă premieră: una dintre gazdele show-ului a fost Nikkie de Jager, fiind prima dată în istorie când o persoană transgender a prezentat Eurovisionul.

Citește și: Românii au Talent: show incendiar în a doua semifinală