Ce poate însemna un copac? În primul rând o legătură cu natura. În multe alte rânduri: confort, frumusețe, umbră, un simbol și o valoare ecologică. Ce înseamnă pentru Canada un stejar? O emblemă, o luptă, o mobilizare și o sursă de viață care asimilează peste 11 tone de carbon.

Denumit și un ”Un Rolls-Royce al copacilor”, un stejar înalt de 24 de metri şi cu o vârstă de mai multe secole, aflat în spatele unui pavilion privat, este subiectul pentru care autoritățile canadine luptă. Și este o luptă pur birocratică: primăria orașului Toronto vrea să cumpere clădirea, să o demoleze şi să amenajeze un spaţiu public în jurul acestui copac. Stejarul care ar avea peste 300 de ani se află în cartierul North York din metropola canadiană.

Cu ce incomodează?

Proprietarii se schimbă, gusturile se schimă și temerile se schimbă. Da, chiar și cele mai nefondate și puerile temeri există. Și intervin atunci când apreciem mai mult un lucru, decât natura vie. Le putem numi temeri sau mofturi. Sau un fundament al snobismului.

Noul proprietar spune că există costuri pentru a întreține arborele. Costuri prea mari pentru un copac. Sau că arborele ar contribui, în timp, la surparea casei.

Temerile vecinilor: arborele ar putea să se prăbuşească într-o bună zi sau să fie distrus de o furtună. Drobul de sare.

Ce fac autoritățile: consiliul municipal local a votat în 2018 pentru a cumpăra proprietatea în cauză, intenţionând să demoleze casa şi să transforme terenul într-un parc public. Și să păstreze stejarul.

”Un arbore precum acesta este greu de întreţinut. Dacă se va afla într-un spaţiu public, oraşul va putea să se ocupe mai bine de el”, a recunoscut Ali Simaga, proprietarul casei începând din 2015. ”Nu vreau nici să fiu egoist şi să îl păstrez doar pentru mine”, a adăugat el.

”Este un copac extraordinar, care face parte din patrimoniul oraşului Toronto şi al Canadei”, a spus Manjit Jheeta, directoarea Biroului de parteneriate din cadrul Municipalităţii din Toronto. ”Şi el spune povestea ţării noastre”, a adăugat ea.

Cam asta se întâmplă când primaria se implică, când salvează și când se ajunge la concluzia că natura contează mai mult decât banul. Sau decât o casă.

S-au lansat campanii, s-au făcut donații și există și o placă în onoarea arborelui. Există un om care taie o pădure și există un oraș care salvează un arbore. Nu la noi. În Canada.

Citește și: Poluarea face mai multe victime decât celebrul coronavirus

#News