Boc și AMR îi „bat obrazul” lui Cîțu

Ordonanța de urgență modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii

Primarii de municipii, cu Emil Boc în frunte, critică Guvernul Cîțu pentru lipsa de transparență de caredă dovadă, la numai o săptămână de la învestire. Principalul motiv de supărare a celor de la AMR este cu privire la măsurile ce vizează Codul Administrativ, precum și Ordonanța de Urgență prin care se vor plafona veniturile bugetarilor.

Având în vedere Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobarii în urmatoarea ședința de Guvern, Asociația Municipiilor din România transmite primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm.

Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister, ci o obligație legală a Guvernului României , statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație

AMR

Guvernul Cîțu și „practicile nesănătoase”

Totodată, Asociația Municipiilor din România face următoarele precizări:

„Prin Codul administrativ este statuată obligația autorităților publice centrale de a consulta structurile asociative ale administrației publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală. În situațiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare.

 Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fără consultarea AMR și a celorlalte structuri asociative, transformă astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei.

 Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative, este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare”, potrivit comunicatului AMR.

Boc, „primarul anului”

Cuvântul lui Emil Boc este unul cu „greutate”, acesta fiind desemnat zilele trecute „Primarul Anului 2020”, în cadrul Galei online „Romanian Smart City Industry Awards 2020”.

„Sunt onorat să primesc, din partea Asociației Române pentru Smart City, premiul Primarul anului. Premiile galei au fost acordate persoanelor, instituțiilor sau companiilor care au reușit să se adapteze contextului actual, să digitalizeze și să implice cetățenii în rezolvarea problemelor din actul administrativ dar și să implementeze soluții inovatoare pentru comunitățile în care activează. Tema ediției din acest an a fost transformarea digitală”, a scris primarul Clujului, Emil Boc pe pagina de Facebook.

Citește și: Guvernul Cîțu îngheață veniturile TUTUROR în 2021

#News