De amenzi n-am mai auzit din perioada stării de urgență, atunci când subiectul era foarte la modă. Starea de urgență s-a terminat și odată cu ea, și notorietatea amenzilor. Chiar și-așa, ele au rămas undeva în conștiința cetățeanului pe post de sperietoare, caz în care nu se respectă normele aferente stării de alertă. Umbli fără mască, iei amendă! Scurt, dar nu prea la obiect.

Culmea este că atunci când vorbim despre amenzi, vorbim parcă despre o zeitate de care toată lumea se teme, cu toate că nimeni nu știe dacă ea chiar există. A avut grijă de asta celălalt zeu, CCR-ul.

Și iată că starea de alertă s-a prelungit, astfel că noi, cei de rând, fără adeziune la partid, suntem obligați să purtăm în continuare mască. De altfel, măsură este, fără dar și poate, una menită să ne ferească de rele: de viruși și de amenzi. Oamenii conștiincioși o știu și o pun în practică. Despre ceilalți, numai de bine: Dumnezeu cu mila, medicul cu izoleta și polițistul cu amenda.

Ați vrut mall-uri deschise? Ture lăbărțate prin magazine? Ați primit! PNL nu e surd. V-a auzit, a priceput și v-a dat. Însă doar dacă jurați pe roșu cum c-o să vă țineți de promisiunea de a purta masca în interior. Măcar până la noi ordine.

Caz în care aveți intenția de a vă scoate la înaintare latura anarhistă, aflați că riscați amenzi între 500 lei și 2.500 lei. Da, pentru o mască de 2 lei (și la propriu, și la figurat). Amenda este garantată de Legea 55/2020, cea cu prelungirea stării de alertă.

Desigur, ulterior puteți contesta în instanță amenda. Însă haideți să fim sinceri cu noi: chiar merită efortul? Pentru o mască? Și-apoi, nici spitalizarea n-ar fi de cea mai bună calitate, spun oamenii care deja au trecut prin coronaviruși. V-ar povesti despre spitale și cei ce nu mai sunt printre noi, însă ei nu mai au glas.

Ca fapt divers, până în prezent Ministerul Afacerilor Interne a aplicat, în ultima săptămână, 1.333 de amenzi contravenţionale, în cuantum total de 1.110.901 lei.

Citește și: Se rupe lanțul de iubire? PNL nu mai vrea cu USR la primăriile de sector

#News